Lato to czas pysznych sezonowych owoców. Bez problemu w sklepach znajdziemy truskawki, maliny, jarzyny czy borówki. Warto jeść je na co dzień i oczywiście wykorzystać w letnich deserach. Możemy przygotować klasyczne babeczki, tartaletki, a nawet domowej roboty sorbet na patyku. Wszystkie te desery są bardzo proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne.
Szybko i pysznie
Przepisy na desery na Najlepszewkuchni.pl są bardzo zróżnicowane. Niektóre są banalnie proste, na inne będziemy musieli poświęcić nieco więcej czasu. Przygotowanie babeczek z truskawką nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Do tego jest to banalnie prosty proces. Do przygotowania deseru będziemy potrzebować: mąki ryżowej, mąki ziemniaczanej, jogurtu naturalnego, cukru, jajek, oleju, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, tabliczki gorzkiej czekolady i oczywiście truskawek. Jajka należy połączyć z jogurtem, olejem i cukrem. Do tak przygotowanej masy wystarczy dodać mąkę. Całość wlewamy do foremek, na koniec dodając do każdej z nich połówkę umytej truskawki. Babeczki pieczmy przez około dwadzieścia minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika do gorących muffinek wkładamy kostkę gorzkiej czekolady.
Na ochłodę
Sorbet przygotowany w domu jest zdrowy i smaczny. Jego przygotowanie może zająć trochę czasu, ale z pewnością warto go poświecić. Przygotujmy: maliny, cukier, odrobinę wody i miętę. W ciepłej wodzie rozpuśćmy cukier i odstawmy do ostudzenia. Miętę drobno posiekajmy. Ze zblenowanych malin usuńmy pestki. Następnie połączmy wszystkie składanki i wlejmy je do formy. Bo kilku godzinach sorbet będzie gotowy.
Sposób na zaskoczenie gości
Efektowny deser to marzenie wielu pań domu. Ważne przy tym jest to, by jego przygotowanie nie było specjalne trudne i nie zajmowało zbyt wiele czasu. Do zrobienia tatralinek będziemy potrzebowali: mąki tortowej, cukru pudru, żółtka, masła, śmietany, proszku do pieczenia i aromatu waniliowego. Z kolei nadzienie przygotujemy z budyniu malinowego, mleka, malin i borówek. Składniki na ciasto łączymy. Zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i wylepić w nim foremki do babeczek. Pamiętajmy o tym, by ponakłuwać je widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około dwanaście minut. W tym czasie gotujemy budyń. Kiedy babeczki będą gotowe, dodajemy do nich gotowy budyń i odstawiamy do ostudzenia. Następnie układamy na wierzchu owoce.