Ryby coraz częściej zakradają się do codziennego menu Polaków. I bardzo dobrze! W końcu są nie tylko doskonałym źródłem białka i kwasów omega-3, ale też zawierają wiele witamin (A, B, D, B12) i składników mineralnych (jodu, żelaza, fosforu, wapń i cynk), które korzystnie wpływają na organizm. Do tego, mimo że dostarczają wiele energii, mają stosunkowo niską wartość kaloryczną. Jedną z najpopularniejszych ryb na polskich stołach jest łosoś. Lubisz tę delikatną rybę, ale nie masz pomysłu na dania z nią w roli głównej? W najnowszym wpisie przedstawiamy 3 proste przepisy, które z pewnością przypadną Ci do gustu!
Makaron z łososiem i sosem śmietankowym
Szukasz inspiracji do przygotowania szybkiego obiadu? A może chcesz, żeby fast foody, które podjadasz w pracy zastąpiły zdrowe posiłki? W takim razie koniecznie przygotuj makaron z łososiem i sosem śmietankowym! Czego potrzebujesz? Paczkę ulubionego makaronu (najlepiej z pszenicy durum lub mąki kukurydzianej – opcja mniej kaloryczna), 300 g surowego łososia, oliwę z oliwek, kilka ząbków czosnku, 200 g pieczarek, cebulę, jedno opakowanie śmietany 30% i przyprawy do smaku. Zacznij od ugotowania makaronu – pamiętaj, żeby nie był zbyt miękki, al dente to zdecydowanie lepsza opcja. Po odcedzeniu zajmij się przygotowaniem sosu. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę i obranego ze skóry łososia. Następie wrzuć pieczarki, wlej całą śmietanę i mieszaj aż całość zgęstnieje. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek i dopraw według uznania. Obiad dla pary na co najmniej 2 dni gotowy!
Sushi
Jesteś prawdziwym sushimaniakiem i od dłuższego czasu marzysz o przygotowaniu w domu tak dobrego sushi jak te z http://www.sushi-tokyo.pl? Nic trudnego! Potrzebujesz 200 g wędzonego łososia, 300 g ryżu do sushi, 2 łyżek octu ryżowego, kilka arkuszy papieru nori, 2 opakowania serka śmietankowego, awokado, trochę soli i cukru, świeżego ogórka oraz sos sojowy, marynowany imbir i wasabi. Zacznij od ryżu – ugotuj go, a następnie przepłucz w zimnej wodzie i zostaw do odcedzenia na sitku. W międzyczasie zagotuj awase – zalewę z 1,5 łyżeczki cukru, pół łyżki soli i octu ryżowego. Gdy będzie gotowe, polej nim ryż i dokładnie wymieszaj. Potem obierz i pokrój ogórka, łososia oraz awokado na drobne paski. Następnie na foli spożywczej rozłóż nori i przełóż warstwą ryżu. Na nią nałóż serek śmietankowy oraz wasabi i ułóż łososia, ogórka i awokado. Papier mocno ściśnij i ostrym nożem pokój na drobne kawałki. Podawaj z imbirem i sosem sojowym.
Pieczony łosoś z batatami
Nie wiesz co podać podczas najbliższej wizyty teściów? Pieczony łosoś z batatami może się sprawdzić! Co musisz kupić? Przede wszystkim spory kawałek łososia (ok. 400-500 g, jeśli chcesz podać go dla 4 osób), 1,5 kg batatów, mieszankę sałat, pomidora, ogórka, czerwoną cebulę, paprykę, pieprz ziołowy i cytrynowy, sól oraz masło klarowane. Zacznij od obrania i pokrojenia w paski batatów. Następnie przypraw je dwoma rodzajami pieprzu. Podobnie postępuj z łososiem – pokrój go na mniejsze kawałki, dopraw pieprzem i szczyptą soli. Bataty i rybę piecz w aluminiowej folii z dodatkiem masła klarowanego w temperaturze ok. 180°C przez co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotuj sałatkę – do miski wsyp mieszankę sałat oraz pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, ogórka i cebulę. Na koniec skrop łyżeczką oliwy. Tytuł rodzinnego mastercherfa masz w kieszeni!