Mąka bezglutenowa w diecie

0
1070

Mąka bezglutenowa jest niezbędna w diecie bezglutenowej do wyrobu pieczywa, ciast, ciasteczek i innych wypieków oraz do zagęszczania potraw. Zamienniki mąki glutenowej powinny dostarczać w diecie niezbędnych wartości odżywczych.

Dieta bez glutenu

Mąki bezglutenowe są wykorzystywane do dań bez glutenu. Dieta bezglutenowa to konieczność dla osób z celiakią i polega na całkowitym wyeliminowaniu ze wszystkich potraw szkodliwych zbóż i ich pochodnych: pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa, gdy rośnie w pobliżu pól z pszenicą lub jej odmianami.  Płatki owsiane oraz mąka bezglutenowa owsiana muszą posiadać certyfikat bezglutenowości.

Mąka bezglutenowa z owsa

Owies nie  certyfikowany bezglutenowy jest mocno zanieczyszczony glutenem i bezwzględnie zakazuje go dieta bezglutenowa. Jednak owies należy do zbóż bardzo cennych w diecie i gdy okazało się, że gdy nadzoruje się cały proces od wysiania ziarna po przetwarzanie, mąka bezglutenowa z owsa jest powszechnie wykorzystywana w kuchni bez glutenu.

Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?

Naturalnie bezglutenowe surowce, z których powstaje mąka bezglutenowa i inne przetwory to: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, soczewica, maniok, fasola, sorgo, teff, amarantus, quinoa, orzechy. Produkty przetworzone są bezglutenowe gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kilogram). Produkty bezglutenowe oznaczone są międzynarodowym symbolem przekreślonego kłosa, napisem produkt bezglutenowy czy gluten-free. Robiąc zakupy z dostawą do domu na organic24.pl można zamówić zarówno mąki bezglutenowe jak i inne bezglutenowe produkty.

Bezglutenowa mąka w kuchni

Mąki bezglutenowe stosowane są do wypieku chleba, przyrządzania naleśników, gofrów, pierogów, klusek, makaronów i pieczenia ciast.  Bezglutenowa mąka powstaje w wyniku  zmielenia kaszy jaglanej, niepalonej kaszy gryczanej, brązowego ryżu czy bezglutenowych płatków owsianych. Mąki bezglutenowe z tych ziaren stosowane są do wypieków z innymi rodzajami maki bezglutenowej z: tapioki, migdałów i innych orzechów oraz skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej.

Bezglutenowa mąka

 Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Bezglutenowe są:

  • warzywa i owoce;
  • tłuszcze – masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran;
  • produkty mleczne – mleko, maślanka, kefir, serwatka, sery białe, feta;
  • kawa, herbata, herbatki ziołowe, kakao naturalne, wino gronowe i woda mineralna;
  • kasze: gryczana, jaglana, ryżowa, z amarantusa, quinoa;
  • mięsa i ryby; w przypadku wędlin – zgodnie z etykietą.

Bezglutenowe pieczywo pieczone jest na mące bezglutenowej: ryżowej, kukurydzianej, gryczanej z dodatkiem mąki bezglutenowej z tapioki, ziemniaczanej, sojowej lub skrobi kukurydzianej. Uniwersalna zasada – żeby mieć pewność trzeba zawsze sprawdzać etykiety i szukać na opakowaniu znaku przekreślonego kłosa. Dotyczy to każdej z grup wymienionych produktów, ponieważ pomimo, że nabiał uważa się za bezglutenowy, śmietana, jogurty, sery żółte, topione, homogenizowane – mogą zawierać skrobię pszenną.

Bezglutenowa mąka razowa

Dieta bezglutenowa to zastępowanie produktów zawierających gluten przez produkty bezglutenowe. Mieszanki z mąki bezglutenowej i pieczywo bezglutenowe zawiera wielokrotnie mniej białka, witamin (głównie z grupy B) oraz składników mineralnych w porównaniu z pieczywem z maki pszennej czy  żytniej. Zamienniki mąki glutenowej powinny dostarczać cennych wartości odżywczych. Przemiał razowy gwarantuje, że w mące znajdują się wszystkie zalety ziarna, z którego powstaje mąka bezglutenowa razowa.. Bezglutenowa mąka razowa ma skład chemiczny praktycznie odpowiadający składowi chemicznemu całego zmielonego ziarna, ponieważ powstaje  z rozdrobnienia ziaren zbóż i nasion naturalnie bezglutenowych.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ