W naszych czasach wiele osób musi stosować dietę bezglutenową. Polega to na wyeliminowaniu ze swojego menu wielu zbóż, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. W takiej sytuacji wybór odpowiedniego pieczywa stanowi prawdziwe wyzwanie. Rozwiązaniem tego problemu jest chleb bez glutenu.
Objawy uczuleniowe
Gluten, to nic innego jak białko, które występuje w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmienia. Z tego też powodu możemy go spotkać nie tylko w pieczywie, ale również makaronie kaszy i wielu innych produktach, które leżą na półkach sklepowych. Większość ludzi nie ma z tym problemu. Ale niektórzy są na niego uczuleni. Objawia się to bólami brzucha, nudnościami, wymiotami oraz biegunką. Żeby temu przeciwdziałać, należy spożywać chleb bez glutenu oraz inne produkty, które nie posiadają w sobie tego białka. Niestety w większości polskich sklepów mamy do czynienia z produktami zawierającymi gluten.
Dobór odpowiedniego ziarna
Jeśli nie chcemy odczuwać dyskomfortu z powodu spożycia produktów z zawartością glutenu, warto rozejrzeć się w swojej okolicy za odpowiednimi sklepami. Z pewnością uda nam się znaleźć takie, gdzie chleb bezglutenowy będzie dostępny. Przy jego wyborze nie wystarczy kierować się rodzajem ziarna, z jakiego powstał. Niektórzy uważają, że tylko pieczywo z pszenicy i żyta jest niebezpieczne dla ludzi uczulonych. Jednakże nawet produkt z mąki jęczmiennej czy owsianej także może zaszkodzić. Należy zatem się upewnić co do jego zawartości.
Chleb z własnego wypieku
Osoby kreatywne mogą spróbować same upiec chleb bez glutenu. Wcześniej trzeba jednak zakupić w sprawdzonym punkcie sprzedaży mąkę, która będzie bezpieczna pod tym względem. Należy pamiętać, że nawet mała dawka glutenu może spowodować reakcje alergiczne i wpłynąć na złe samopoczucie. Poza tym możemy spotkać się z pewną trudnością, gdy chcemy zrobić chleb bez mleka, jajek czy drożdży. Sukces można jednak osiągnąć, sięgając po odpowiedni rodzaj mąki. Jej odmiana z owsa dobrze skleja ciasto, więc jest bardzo dobrym zamiennikiem mąki pszennej. Można też zastosować mąkę ryżową. Jednak ze względu na słabą kleistość dodaje się do niej mąkę gryczaną. Natomiast mąka jaglana jest częściej wykorzystywana do wypieku ciast i ciasteczek, gdyż jest bardziej krucha.
Dodatki smakowe
Jak widać, chleb bezglutenowy jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które są uczulone na to białko zawarte w niektórych zbożach. Jego domowy wypiek ma tę zaletę, że można do niego dodać różne pożywne dodatki. Świetnie do tego nadaje się czarnuszka, banan, chia i wiele innych. Warto więc poeksperymentować, by stworzyć pieczywo, które nie tylko uchroni nas przed przykrym działaniem glutenu, ale będzie też smakowite.