Po susz warzywny sięgają najlepsi kucharze, gdyż dobrze wiedzą, jak dodać potrawie charakteru. Warzywa w formie suszonej stają się bardziej aromatyczne, a ich smak jest intensywniejszy. Tak więc jeśli nie mamy pod ręką świeżych warzyw czy też chcemy szybko przyrządzić obiad, warto sięgnąć po susze warzywne. Dostaniemy je w sklepach lub można przygotować je samodzielnie w domu.

Susz warzywny, czyli natura z torebki

Dzięki postępowi technologicznemu można uzyskać nawet liofilizowane warzywa, jednakże znacznie prostsze i tańsze są susze warzywne, które powstały za pomocą tradycyjnych metod. Suszenie warzyw nie jest skomplikowanym procesem i bardzo skutecznie przedłuża datę przydatności do spożycia produktów żywnościowych.

Najlepsze są susze warzywne, które powstały na bazie warzyw pochodzących z upraw ekologicznych. Wówczas nie musimy martwić się o to, że w składzie znajdują się niepożądane dodatki w postaci sztucznych substancji, które nie są obojętne dla naszego organizmu. Susz warzywny jest idealny do wykonania szybkiego i zdrowego dania. Może też stanowić podstawę bulionu czy sosu.

Czy susz warzywny jest zdrowy?

Susz warzywny jest znacznie zdrowszy od naładowanych chemią kostek rosołowych, które dostaniemy w różnych wersjach w każdym sklepie spożywczym. Jako, że suszenie jest naturalnym i sprawdzonym sposobem konserwowania warzyw, można liczyć na zachowanie wielu cennych właściwości warzyw. W suszu warzywnym znajdziemy bowiem sole mineralne, błonnik i niektóre witaminy.

Co więcej, susz warzywny charakteryzuje się intensywnym aromatem i wyjątkowym smakiem, dzięki czemu przygotowywane dania stają się znacznie smaczniejsze i kuszą zapachem. Można go też przechowywać znacznie dłużej niż świeże warzywa. Ponadto można skomponować samodzielnie susz warzywny, według swoich indywidualnych preferencji.

Pomysł na domowy susz warzywny

Domowy susz warzywny to zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla gotowego produktu dostępnego w sklepach. Do jego przygotowania możemy użyć swoich ulubionych składników. Dzięki suszom gotowanie staje się prostsze, szybsze i przyjemniejsze, dlatego też warto stworzyć domową mieszankę warzyw w formie sypkiej.

Do przygotowania suszu warzywnego potrzebować będziemy marchwi, pietruszki, pasternaku, pora, cebuli, papryczki chili, suszonej natki pietruszki, majeranku, kurkumy, sproszkowanego czosnku, soli i pieprzu. Pokrojone w cienkie plasterki warzywa należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i suszyć aż do chrupkości. W międzyczasie należy mieszać warzywa, aby suszyły się równomiernie. Po wysuszeniu warzyw należy je rozdrobić w blenderze i wymieszać dokładnie z przyprawami.

Artykuł powstał we współpracy ze spółką Ogrodnik S.A.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ