Domowe przetwory od zawsze towarzyszyły naszym babciom i mamom. W dzisiejszym, zabieganym świecie mało kto ma czas na robienie domowych przetworów. Wychodzimy z założenia, że to zadanie dla osób, które nie poświęcają się pracy, mają dużo wolnego czasu, ponieważ samo przygotowanie jest nie tylko czasochłonne, ale i trudne. To myślenie jest błędne! Domowe przetwory można przygotować sprawnie i szybko, a smak na długo pozostanie w naszej pamięci. Dzisiaj pokażemy, jak zabrać się za domowy wyrób wędlin.
Zastanawiałeś się kiedyś co znajduje się w składzie wędliny kupionej w supermarkecie lub osiedlowym sklepie? Nie mamy pewności, jakiego gatunku mięso zostało użyte do produkcji takiej wędliny, ani tego, jaki polepszacz smaku został do niej dodany. Zabierając się za domowy wyrób wędlin od początku do końca masz wpływ na to, co jesz. Tylko od Ciebie zależy, jakich składników, przypraw oraz jakiego mięsa użyjesz, aby wędlina miała odpowiedni smak i aromat.
O czym warto wiedzieć podczas domowego wyrobu wędlin?
Wbrew powszechnej opinii, przygotowanie domowej wędliny nie jest ani kosztowne, ani trudne. Wystarczą chęci i odrobina poświęconego czasu. Warto pamiętać o inwestycji w kilka podstawowych sprzętów. Wędzarka byłaby dobrym rozwiązaniem, ale niekoniecznie musimy zaczynać od kupowania takiego sprzętu, bo jest on kosztowny i może zniechęcić. Wędliny można wykonać w szynkowarze lub po prostu parzyć. Jeśli finanse nam pozwalają, to warto kupić wędzarkę. Na początek może to być małe, przenośne urządzenie, które postawimy na balkonie lub w ogrodzie. Z biegiem czasu, jeśli domowy wyrób wędlin przypadnie nam do gustu można pomyśleć o wybudowaniu właśnie wędzarni, najlepiej w ogrodzie, która będzie nam służyła przez wiele lat. Przy budowie wędzarni radzimy, aby paleniska oddalone było od komory z mięsem. Takie rozwiązanie spowoduje, że mięso będzie się wędziło, a nie piekło.
Kolejnym, podstawowym elementem, w który warto się zaopatrzyć jeszcze przed rozpoczęciem wędzenia wędlin jest zakup gotowych zrębów z drzew owocowych, bukowych, dębowych lub olchowych. To właśnie dzięki nim, nasza wędlina nabierze właściwego aromatu Brązowy kolor oraz klasyczny bukiet zapachów uzyskamy dzięki dębowym czy olchowym zrębom. Śliwka będzie pasowała do tłustych mięs, jak golonka, boczek czy żeberka, jabłoń sprawdzi się podczas wędzenia drobiu, a wiśnia idealnie nada się do szynek.
Do rozpoczęcia przygody z domowym wyrobem wędlin będzie nam potrzebna także maszynka do mięsa, lejek, który na nią zamontujemy oraz jelita wieprzowe, którymi napełnimy mięso z maszynki. Przyda się także nadziewarka, jelita naturalne, sztuczne osłonki, areometr do mierzenia stężenia soli w solance, siatki na szynkę, tuba oraz termometr do mierzenia temperatury w środku szynki. Wszystkie niezbędne akcesoria do domowego wyrobu wędlin można kupić w sklepie www.domowaspizarnia.pl
Trudne początki
Nawet jeśli początki będą wydawały się zbyt trudne, to nie należy się poddawać. Pamiętajmy, że chodzi o nasze zdrowie i zmianę odżywania na bardziej świadomą. Przy domowym wyrobie wędlin najważniejsze jest dobranie właściwych proporcji mięs chudych i tłustych. Dzięki temu przygotowane wyroby nie będą zbyt suche. Chude mięso najlepiej pokroić i przemielić na grubsze kawałki, a bardziej tłuste na cieńsze. Warto wiedzieć, że odpowiednia ilość tłuszczu w wędlinie pozwoli nam otrzymać odpowiednio soczysty produkt.
Podczas domowego wyrobu wędlin bardzo ważne jest odpowiednie doprawienie zmielonego mięsa. Przyprawy dodajemy według własnego uznania i indywidualnych preferencji, ale pamiętajmy o pieprzu, czosnku, majeranku czy soli, które nadadzą naszym wędlinom odpowiedniego smaku i aromatu. Dobrym dodatkiem będzie także gorczyca, rozmaryn czy jagody jałowca.
Zbliżające się święta Wielkanocne to dobry moment na przygotowanie czegoś wyjątkowego i specjalnego dla najbliższych. Taki domowy wyrób wędliny na pewno będzie świetnym pomysłem, aby zaskoczyć najbliższych i przygotować dla nich coś innego. Z pewnością każdy doceni wyjątkowy smak domowego wyrobu.