Sos idealnie dobrany do rodzaju mięsa – jak go zrobić?

Na smak mięsa składa się wiele czynników, przede wszystkim: gatunek, sposób hodowli zwierząt oraz metoda obróbki cieplnej, jakiej mięso zostało poddane. Równie istotny jest sam proces przygotowywania mięsnej potrawy, a szczególnie sosu, który ma kluczowe znaczenie dla smaku dania. Jak zrobić sos do mięsa, by potrawa zyskała wyjątkowy smak? Podpowiadamy.

  1. Wieprzowina

Wieprzowina ma słodkawy i tłusty smak. To powoduje, że świetnie komponuje się z intensywnymi aromatami. Doskonale będzie uzupełniać się z pomidorami, brokułami, ziemniakami, czosnkiem, orzeszkami ziemnymi, kminem rzymskim czy kolendrą.

Propozycja sosu: jabłkowy

Do przygotowania tego sosu będą potrzebne jabłka, masło, sok z cytryny i cukier. Można go dodatkowo doprawić pieprzem, rozmarynem i octem winnym. Jego właściwości sprawiają, że tak samo dobrze smakuje na zimno, jak i na gorąco.

  1. Wołowina

Wołowina ma delikatny, lekko słodki smak, z wyczuwalną, kwaskową nutą. To rodzaj mięsa, który można połączyć z owocami morza, kaparami, jajkami, grzybami, orzechami włoskimi, musztardą, cytryną, chili lub chrzanem.

Propozycja sosu: chrzanowy

Sos chrzanowy to idealny dodatek do mięsa wołowego. Jak zrobić chrzanowy sos do mięsa? Należy przygotować wywar, chrzan, masło, mąkę, śmietanę i cytrynę. Taka kompozycja, idealnie wydobędzie smak gotowanej wołowiny.

  1. Jagnięcina i baranina

Zarówno jagnięcina, jak i baranina mają wyrazisty smak. Żeby wydobyć z tego rodzaju mięsa jak najlepszy aromat, należy je umiejętnie przyprawić – najlepiej do tego celu wykorzystać rozmaryn. Jagnięcina dobrze komponuje się z groszkiem, kapustą, bakłażanem, morelami i czosnkiem.

Propozycja sosu: szafranowy

Sos szafranowy przygotowuje się z masła, szalotki, śmietany i białego wina. Doskonałego smaku nabiera dzięki odpowiednim przyprawom: soli, cukrowi i pieprzowi.

  1. Cielęcina

Cielęcina ma wyjątkowo łagodny smak. Zwykle już szczypta soli, pieprzu czy aromatycznych ziół wystarczy, żeby wydobyć jej delikatne walory smakowe. Tego rodzaju mięso można połączyć z pomidorami, cebulą, papryką, grzybami, musztardą oraz przyprawami: tymiankiem, majerankiem, rozmarynem, bazylią czy szałwią.

Propozycja sosu: grzybowy

Sos grzybowy świetnie sprawdza się w przypadku delikatnych mięs. Wszystko dlatego, że nie ma intensywnego smaku. Przygotowuje się go z grzybów, masła, cebuli, papryki i śmietany.

  1. Drób

Drób jest delikatny w smaku, jednak jego poszczególne części – odpowiednio przyprawione i poddane obróbce – mogą stworzyć znakomitą bazę do aromatycznej potrawy. Drób znakomicie smakuje w połączeniu z papryką, pomidorami, grzybami, orzechami włoskimi, tymiankiem, kardamonem, goździkami czy kolendrą.

Propozycja sosu: miodowo-musztardowy

Jaki sos będzie najlepszy do mięsa drobiowego? Taki, który idealnie połączy w sobie dwa, przeciwstawne smaki: ostry i słodki. Jak zrobić taki sos do mięsa? Należy przygotować majonez, miód, musztardę Dijon, ocet jabłkowy, sól i pieprz.

Więcej inspirujących pomysłów na smakowite sosy do mięs można znaleźć na tej stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/menu-grupowe/sos-do-miesa.html.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:6    Średnia:3.7/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ