Masz dość ciągłego sprawdzania składu poszczególnych artykułów spożywczych w sklepach? Ciągle okazuje się, że Twoje ulubione jedzenia naszpikowane jest konserwantami i inną chemią? W takim razie zacznij przygotowywać żywność samodzielnie! Sprawdź, które
Domowa piekarnia i cukiernia
Zrezygnuj z kupowania wyrobów piekarniczych! Samodzielnie przygotowuj ciasta, bułki słodkie i inne słodkości do popołudniowej kawy, a także naucz się robić chleb! Wypiekanie chleba w domu możesz robić na dwa sposoby – w piekarniku bądź specjalnie przeznaczonym do tego automacie. Bez wątpienia będą Ci do tego potrzebne liczne akcesoria, np. forma do chleba, waga, miarki, drewniane lub silikonowe łyżki i szpatułki czy też sitko z drobnymi oczkami. W przypadku maszyn do wyrabiania i pieczenia chleba sytuacja jest o wiele łatwiejsza, jednak takie rozwiązanie jest bardziej kosztowne. Niezależnie od tego, na jaką metodę się zdecydujesz, z pewnością pokochasz świeże, jeszcze ciepłe pieczywo posmarowane masłem i nie będziesz się musieć zastanawiać, czy składniki chleba Ci nie zaszkodzą!
Dodatki do kanapek – zrób to sam!
Jakość wędlin dostępnych w supermarketach i dyskontach często pozostawia wiele do życzenia – kupując na wagę, nie zawsze możesz sprawdzić skład wybranej szynki, przez co narażasz się na spożywanie produktów niewartościowych i ze sporą zawartością wody i chemii. Przygotowanie wędlin w domu może być proste, jeśli zdecydujesz się na postawienie wędzarni w ogrodzie lub na balkonie. Jeśli jest to niemożliwe w Twoim przypadku, nie wszystko stracone! Zawsze możesz samodzielnie przyrządzić wspaniałe, aromatyczne pieczenie, które po wystygnięciu wystarczy pokroić na cienkie plasterki i dodawać je do kanapek. Własnoręcznie przygotujesz także twarogi, pasty jajeczne czy też hummus – bardzo wiele zależy od Twoich chęci, ale i niestety od ilości wolnego czasu.
Co jeszcze przygotujesz w domu?
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez jogurtu? A czy wiesz, że jogurty sprzedawane w sklepach, w szczególności te owocowe, nie są tak zdrowe, jak twierdzą ich producenci? Już teraz możesz zacząć produkcje jogurtów naturalnych w domu, korzystając z jogurtownicy. Jeśli chcesz, by byy słodsze i zróżnicowane, możesz do nich dodawać świeże lub mrożone owoce, zyskując pewność, że zjadasz produkt pełnowartościowe i wolne od szkodliwych dodatków.
Nie rezygnuj też z metod naszych babek – wszelkie przetwory robione domowym sposobem są nie tylko pełne zdrowia, ale i pyszne! Zacznij robić keczupy i inne sosy, omijając wypełnione konserwantami słoiki ze sklepowych półek, które nie psują się nawet miesiącami po otwarciu. Zrezygnuj też z mieszanek przyprawowych – każdą z nich możesz zrobić sam, a jeśli będziesz hodować własne zioła i je później suszyć,