Zdecydowana większość ludzi pijących na co dzień kawę nie miała do czynienia z tajnikami jej profesjonalnego parzenia. Doświadczeni i profesjonalni bariści mają bowiem sprawdzone sposoby na aromatyczną i smakowitą kawę.
Należy mieć świadomość, że sposoby na parzenie kawy będą różniły się od siebie ze względu na rodzaj i gatunek napoju, a także techniki wykorzystywane przez danego baristę. Bardzo mało ludzi potrafi zaparzyć kawę, by zachwycała nie tylko zapachem, ale również smakiem.
Zaparzacz do kawy aeropress
Jest to bardzo proste oraz praktyczne urządzenie, dzięki któremu użytkownik będzie mógł przygotować sobie lub innym osobom, doskonałą kawę charakteryzującą się niepowtarzalnymi walorami smakowymi.
AeroPress jest ponadto uniwersalnym sprzętem służącym do parzenia kawy spełniającym wymagania nie tylko domowych baristów, ale także profesjonalistów.
Produkt z miesiąca na miesiąc zyskuje w Polsce na popularności. Miłośnicy kawy coraz częściej decydują się na jego zakup. Ponadto w wielu polskich kawiarniach można zamówić kawę, która będzie parzona właśnie przez to urządzenie.
Nie wszyscy mają także świadomość, że cyklicznie organizowane są Mistrzostwa Polski w parzeniu kawy w Aeropresie.
French press do kawy
French press jest nie tylko charakterystycznym, ale również bardzo prostym urządzeniem służącym do parzenia kawy. Bardzo dużo osób szukając sposobu na przygotowanie świetnej kawy decyduje się właśnie na French press. Dlaczego warto zdecydować się na zakup tego urządzenia?
Co sprawia, że urządzenie nadal cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników czarnego napoju? Jest to bowiem bardzo prosta metoda, która dane użytkownikom satysfakcjonujące efekty.
Warto również wiedzieć, że konstrukcja praktycznie każdej prasy francuskiej jest identyczna. Jest to bowiem metalowy albo szklany cylinder, w który następnie wchodzi tłok. Z kolei na jego końcu umiejscowione jest sitko, które doskonale przylega do ścianek.
Bardzo prosta konstrukcja oznacza oczywiście prostotę jeżeli chodzi o użytkowanie, co z kolei przekłada się na niezwykłą popularność urządzenia.
We french pressie istotne znaczenie odgrywać będą oczywiście proporcje. Pozwala to bowiem na złapanie punktu zaczepienia. Rekomendowane jest zatem rozpoczęcie od standardowych 60 gram kawy na 1 litr wody. Warto oczywiście proporcje dostosować do wielkości zaparzacza. Polecane jest grube mielenie kawy, ponieważ drobne mielenie może doprowadzić do przytkania sitka. Kawa nabierze wtedy nie tylko ciężkiego, ale również brudnego smaku.