4 pomysły na szybkie desery z czekoladą. Sprawdź!

0
2493

Dla miłośników słodkości czekolada jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. W deserach możemy użyć czekolady mlecznej, białej lub deserowej. Powinna być dobrej jakości, aby efekt i smak były wyśmienity. Oto nasze propozycje na szybkie desery ze słodką czekoladą!

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy to jeden z najszybszych i wyśmienitych deserów. Nie jest pracochłonny, a nawet mało wprawiony kucharz może uzyskać znakomity smak. Mus z czekolady przyrządzimy tylko z kilku składników. Potrzebna będzie oczywiście czekolada – gorzka lub mleczna, śmietanka kremówka, jajko i cukier. Te cztery składniki chyba każdy z nas ma w swojej kuchni. Nie można zapominać o dekoracji – wierzch deseru można posypać startą czekoladą.

Kakaowe muffinki z kawałkami czekolady

Muffinki są zawsze dobrym wyborem, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego lub przyjmujemy gości. Powinny być miękkie, wilgotne i słodkie. Te charakterystyczne babeczki występują w wielu wariantach. Wszystko zależy od naszego gustu i kreatywności. Do tradycyjnego ciasta na muffinki warto dodać dobrej jakości kakao oraz posiekaną gorzką lub mleczną czekoladę. Miłośnicy mocno czekoladowych deserów mogą polać babeczki płynną czekoladą i pokruszonymi orzechami.

Ciasto czekoladowe

A teraz propozycja dla największych fanów czekoladowego smaku. Nie dość, że masa na ciasto składa się z gorzkiej i mlecznej czekolady, to jeszcze przed pieczeniem dajemy na wierzch połamaną gorzką czekoladę. Jednak to nie koniec! Na jeszcze ciepłe ciasto z piekarnika polewamy rozpuszczoną czekoladę, a następnie dekorujemy wiórkami z czekolady. Prawdziwa poezja smaków i aromatów!

Szybkie czekoladowe ciasteczka

W większości prostych przepisów można wykorzystać składniki, które najczęściej mamy w domowej spiżarni. Nie inaczej jest z czekoladowymi ciasteczkami. Do przygotowania wypieku wystarczą tylko masło, cukier, jajko, mąka, mleko i proszek do pieczenia. Do masy dodajemy kakao, by ciasteczka uzyskały smakowity, czekoladowy kolor. Piekąc ciasteczka należy pamiętać, by gotową masę wyłożyć na blachę przy pomocy łyżki w kilkucentymetrowych odstępach. Ciasteczka najładniej wyglądają, gdy mają owalny kształt. Jednak to nie koniec czekoladowych wariacji! Przed pieczeniem można dodać na wierzch każdego ciastka kawałki gorzkiej czekolady. Ciasteczka piecze się niezwykle szybko – wystarczy około 10 minut.

Przepisów na słodkie, czekoladowe desery jest mnóstwo! Sprawdź na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

[Głosów:1    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ