piątek, wrzesień 20, 2024
Strona 171

Sposób na letnie upały: napoje z kruszonym lodem

0
Sposób na letnie upały: napoje z kruszonym lodem

Choć wysokie temperatury mogą być męczące, to w gorące dni nie trzeba rezygnować z relaksu i grillowania na świeżym powietrzu. Przetrwać upały pomogą proste i sprawdzone sposoby. Wystarczy zaaranżować miejsce na tarasie lub w ogrodzie osłonięte od palącego słońca, wyposażyć się w wygodny leżak i orzeźwiający napój z kruszonym lodem.

Uff, jak gorąco!

Lato i wakacje to najlepszy czas na spotkania ze znajomymi i wypoczynek na świeżym powietrzu. By jednak wysokie temperatury nie były męczące, trzeba zadbać o odpowiednią ochronę przed słońcem i regularne nawadnianie organizmu. W zależności od wieku, płci i aktywności fizycznej zaleca się, by dziennie spożywać przynajmniej 2-2,5 l płynów na dobę. Podczas upałów te wartości są jeszcze wyższe, ponieważ z naturalnych przyczyn wzmaga się pragnienie. Nie wszyscy jednak lubią pić wodę w tak dużych ilościach, choć to podstawowy składnik, który zapewnia zachowanie prawidłowych funkcji życiowych. Receptą na ten problem mogą być orzeźwiające napoje na bazie wody i lodu. Do ich przygotowania wystarczą proste przepisy, składniki dostępne w lodówce i kruszarka do lodu.

Proste przepisy na zimne napoje

Najłatwiejszy przepis składa się z wody, kruszonego lodu i plastrów cytryny. Co więcej, taki napój stymuluje pracę układu pokarmowego i może pomóc w odchudzaniu. Bardziej intensywny, cytrusowy smak można uzyskać, przygotowując domową lemoniadę. Do 1 litra wody wystarczy dodać 2 cytryny pokrojone na ćwiartki i plastry, dodać 4 łyżki brązowego cukru, kilka listków mięty i lód. Smak napoju można urozmaicić, dodając inne owoce np. arbuza lub kawałki pomarańczy.

Kruszarka do lodu – niezbędnik w letniej kuchni

Wcześniej należy także rozdrobnić lód na mniejsze kawałki przy pomocy kruszarki do lodu, takiej jak np. tutaj: https://www.garneczki.pl/produkty/kruszarki-do-lodu,867. Z tego rodzaju urządzenia możemy korzystać w kuchni lub zabrać je ze sobą do ogrodu lub na piknik. Niewielkie rozmiary kruszarek i ich designerski wygląd sprawiają, że są to przydatne i jednocześnie estetyczne, kuchenne gadżety. Przy ich pomocy można przyrządzić nie tylko orzeźwiającą lemoniadę, ale także pożywne smoothie czy koktajle na bazie alkoholu, które sprawdzą się podczas letnich imprez.

Sezon na truskawki

Kruszony lód świetnie uzupełnia także smak truskawek. By przygotować prosty koktajl ze słodkimi owocami, wystarczy zmiksować truskawki przy pomocy blendera z listkiem mięty i 2 łyżeczkami cukru. Do takiego koktajlu trzeba jeszcze dodać kruszony lód i gotowe. Miłośnicy bardziej egzotycznych smaków, mogą połączyć truskawki z cząstkami pokrojonego melona i sokiem z cytryny. W słodszej wersji truskawki doskonale łączą się z dojrzałymi bananami, co z pewnością doceni mali uczestnicy domowych przyjęć.

Artykuł sponsorowany.

Wyroby naturalne w modzie – jakie miody możemy wybrać?

0

W ostatnich kilku latach wyroby naturalne przeżywają prawdziwy renesans i cieszą się wielką popularnością w naszym kraju.

Kto powinien spożywać bio spirulinę?

0

Bio spirulina to alga, które może dostarczyć do naszego organizmu wielu, niezbędnych składników odżywczych. Staje się ona coraz bardziej popularna, jednak ciągle podczas jej stosowania nasuwa się wiele istotnych pytań. Co dokładnie zawiera i kto powinien ją spożywać?

Chętnie wybierane suszone warzywa

0

Zdecydowanie jedną z najbardziej popularnych przypraw w ostatnim czasie stały się suszone warzywa. Coraz więcej osób decyduje się na ich stosowanie w swojej kuchni, ponieważ to właśnie dzięki nim możemy odmienić diametralnie smak każdej z potraw. Zatem dlaczego warto je stosować? Czym kierować się podczas wyboru suszonych warzyw?

Bohaterki kuchni polskiej w Warszawie i nie tylko, czyli o przyprawach słów kilka

0

Tłusto, obficie i smacznie… tak najkrócej może zostać opisana prawdziwa kuchnia polska. Jednak Warszawa i znajdujące się w niej lokale mają smakoszom do zaoferowania coś więcej – smak i aromat idealnie pasujących do dań przypraw, które przecież od wieków goszczą na naszych stołach. Jednak jak się okazuje – mało osób wie o nich coś więcej, niż fakt, że po prostu istnieją i potrafią znakomicie dopełnić każdą potrawę. W tym artykule sprawdzimy, czy restauracje w Warszawie, których specjalizacją jest kuchnia polska, rzeczywiście ich używają oraz przedstawimy Ci kilka ciekawostek o przyprawach, dzięki którym spojrzysz na nie zupełnie inaczej i docenisz ogromną moc, jaką w sobie skrywają.

Zastosowanie ręczników papierowych w kuchni

0

Dzisiaj nie sposób sobie wyobrazić dobrze funkcjonującej kuchni bez papierowych ręczników. Ich największą zaletą jest szeroki wachlarz zastosowań. Kto by się spodziewał, że jedna rolka może skupiać w sobie tyle jakże przydatnych funkcji. A jednak! W niniejszym artykule postaramy się omówić pokrótce niektóre z nich.

Z myślą o higienie i czystości

Kuchnia jest miejscem, w którym należy zachować jak najwyższe standardy czystości i higieny. Szczególnie wtedy, kiedy jest ona miejscem, w którym dodatkowo spożywasz dania wspólnie ze swoimi bliskimi.

Poza tym w jej obrębie przygotowuje się posiłki, nieraz dla całej rodziny albo serdecznych przyjaciół. Dobrze, gdy ręczniki kuchenne znajdują się pod ręką podczas przyrządzania potraw. Niejednokrotnie przecież zdarza się, że coś wykipi, rozleje się, spadnie na podłogę. Wówczas nic prostszego, jak sięgnąć po kawałek papierowego ręcznika. Za sprawą perforowanych linii błyskawicznie odrywasz kawałek o pożądanych rozmiarach. Zresztą często trzeba reagować w sposób niezwykle szybki, aby zażegnać kłopotliwe zabrudzenia.

Nieraz istnieje potrzeba wysmarowania odrobiną tłuszczu naczynia do zapiekania dań. Także i tutaj nieodzowny będzie papier kuchenny. Za jego pomocą rozprowadzisz go równomiernie, zachowując przy tym wysokie standardy higieny.

Osuszanie produktów

Kiedy myjesz mięso nieraz warto je dodatkowo osuszyć. Idealnie do tego celu sprawdzi się omawiany produkt. Wiemy doskonale, jak ważne jest to, aby umyć dokładnie produkt spożywczy, z którego się będzie przygotowywało domową ucztę. W kontakcie z wodą ginie nieprzeliczona liczba bakterii.

W walce z tłuszczem

Jeśli lubisz smażyć, szczególnie na głębokim oleju – to i tutaj swoje zastosowanie znajdują papierowe ręczniki kuchenne. Tłuszcz poddany obróbce termicznej ma to do siebie, że lubi pryskać naokoło. Plamy i zabrudzenia z tłuszczu są wyjątkowo uciążliwe. Aby im przeciwdziałać należy interweniować prędko i sprawnie. Na papierowy ręcznik dajesz kroplę płynu do naczyń i zabierasz się z werwą do szorowania. W mig się z tym uporasz i będziesz mógł kontynuować przygotowywanie posiłku.

Dodatkowo, gdy przykładowo obsmażasz kotlety, gromadzi się nich duża ilość tłuszczu. Jest to nadwyżka nikomu niepotrzebna, żeby nie powiedzieć, że szkodliwa dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Ręczniki papierowe są niezwykle chłonne. Nic więc prostszego, jak wyłożyć blat stołu ręcznikiem papierowym o adekwatnej długości. Momentalnie wchłonie zbędną ilość niezdrowego tłuszczu.

Pomocne przy myciu rąk

Zwłaszcza przy gotowaniu skomplikowanych, wieloskładnikowych dań wskazane jest częste mycie rąk. Co ważne, jeśli się chce, te mogą się okazać niezwykle ekonomiczne. Z jednego przy rozsądnym użytkowaniu można korzystać wielokrotnie. Są bardzo trwałe. Lepsze jakościowo nie rozpadają się nawet podczas prania! A kiedy już się zużyją, to nie trzeba się zastanawiać, co z nim zrobić, tylko po prostu wyrzucić do odpowiedniego kubła na śmieci.

Wymienionych zostało oczywiście tylko kilka z możliwości korzystania z papierowych ręczników kuchennych. Jeśl tylko zaczniesz z nich korzystać, prędko się przekonasz, że ich przeznaczenie jest jeszcze szersze.

Patelnia żeliwna – zalety i wady

0

Znane od zarania dziejów patelnie żeliwne to produkt, który z dumą gościł w kuchniach naszych mam i babć. Z racji swojej niebywałej trwałości, cieszyły się mianem pancernych, wręcz niezniszczalnych. W wielu domach pewnie jeszcze dobrze się zachowały i funkcjonują jak należy. Jeśli zatem opcja wytrzymałości pokusiła nas o zakup, warto poznać kilka faktów.

Zalety i zastosowanie

Żeliwo, z jakiego jest produkowana patelnia żeliwna to stopy żelazowo-węglowe z wysoką zawartością węgla, który wykazuje się parametrami zwiększającymi odporność materiału na rdzewienie. Najważniejszym atutem, jakim bezsprzecznie wyróżniają się tego rodzaju artykuły domowe jest świetne przewodnictwo cieplne. Choć nagrzewają się długo – znacznie dłużej niż inne, bardziej współczesne jej odmiany – to jednak także dłużej utrzymują ciepło. Równomiernie nagrzewająca się powłoka w istotny sposób zwiększa przyjemność smażenia, a dzięki swojej niekwestionowanej trwałości, może posłużyć nam przez całe życie. Prawda, że zdumiewające? Oczywistym jest, że aby tak się stało, muszą być odpowiednio pielęgnowane. Czy to wszystko, co można powiedzieć o patelniach żeliwnych? Oczywiście, że nie! Wspomnieć należy również o ich zastosowaniu. Świetnie bowiem sprawdzą się do duszenia potraw i sosów, gotowania, jak i smażenia. A dzięki swojej niesamowitej twardości, wykazują się odpornością na wybrzuszanie i odkształcanie. Jednym słowem – produkt idealny!

Czy możemy powiedzieć coś o wadach?

Niestety, patelnia żeliwna, jak każdy inny produkt, nie jest pozbawiona mankamentów. Do najważniejszych z nich możemy zaliczyć podatność na różnice temperaturowe. Tego rodzaju sprzęty należy rozgrzewać powoli, na małym ogniu. Podobnie sytuacja przedstawia się przy wystudzaniu. Narażenie jej na gwałtowny skok termiczny może grozić uszkodzeniu, a nawet pęknięciu! Poza tym, żeliwo jako materiał jest wrażliwe na działanie rdzy. Aby zatem uchronić jej powierzchnię przed korozją, po każdym myciu zachodzi potrzeba dokładnego wytarcia do sucha. Te raptem dwie wady dotyczą patelni żeliwnych. Przyznać jednak należy, że nie są na tyle znaczące, aby w skuteczny sposób eliminowały możliwość użytkowania. Wystarczy bowiem wdrożenie innych praktyk i otoczenie jej odpowiednią troską, aby nienagannym wyglądem cieszyć się przez całe życie!

Konserwacja – kluczem do sukcesu

Aby zatem patelnia żeliwna nie straciła swojego uroku, konieczne są specjalne zabiegi konserwacyjne, które należy wdrożyć tuż po zakupie. Mianowicie, nową patelnię natłuszczamy olejem i rozgrzewamy w piekarniku do 150 stopni. Po wystudzeniu, ścieramy nadmiar tłuszczu i kilkukrotnie powtarzamy proces nagrzewania. Jeśli regularnie będziemy pokrywać jej powierzchnię olejem, zmniejszymy podatność na rdzę. Pod żadnym pozorem nie możemy poddawać jej działaniu detergentów ani wkładać do zmywarki. Do czyszczenia sprawdzi się druciana szczotka lub zmywak. A dla przedłużenia żywotności, od czasu do czasu konserwujemy ją solą kuchenną, sypiąc grubą warstwę na jej powierzchnię, a potem rozgrzewając.

Ogrodzenia systemowe – ciekawe rozwiązanie

0
ogrodzenia systemowe

Można naprawdę bardzo, ale to bardzo łatwo zauważyć fakt, że w dzisiejszych czasach, zdecydowana większość ludzi, niezależnie od tego, gdzie mieszka, czy mieszka w mieście, czy też na wsi, to zawsze chce, żeby miejsce w którym mieszka, zostało odgrodzone. Nie ma się, co temu dziwić, ponieważ każda osoba, zdecydowanie lepiej czuje się we własnym domu, czy też w innym miejscu, w którym przebywa, jeżeli jest ono zabezpieczone jakimś ogrodzeniem, ponieważ wtedy jest, zdecydowanie mniejsza szansa na to, że ktoś wejdzie na naszą posesję i coś zrobi, wywoła jakąś szkodę. Poczucie bezpieczeństwa, przecież w dzisiejszych czasach jest tak ważne, dlatego też tak chętnie się na nie decydujemy
ogrodzenie systemowe to ciekawa propozycja

Różne ciekawe informacje o ogrodzeniach systemowych

W dzisiejszych czasach, zdecydowana większość osób, która chce szybko, a przede wszystkim tanio oddzielić od siebie, jakieś posesje, to decyduje się na profesjonalne ogrodzenia systemowe. Niekiedy ogrodzenia systemowe, nazywane są ogrodzeniami panelowymi. Ogrodzenia systemowe składają się z kompletu osprzętu oraz słupków z zaślepką. Każde ogrodzenie systemowe zostało wykonane tak, aby w pełni nam służyły przez lata. Trzeba również powiedzieć o tym, że zawsze każde ogrodzenie systemowe, ma specjalistyczne zabezpieczenie, w postaci specjalnej powłoki, która chroni ogrodzenie przed korozją. Cała funkcja jest tutaj odnośnie właśnie tego systemu, gdyż ogrodzenie to, winno być zaopatrzone w specjalistyczny system, który działa, na przykład na zasadzie otwierania ora zamykania. Mamy ogrodzenia systemowe, które są tradycyjne, a także takie, które s niebywale innowacyjne. Bowiem ogrodzenie systemowe powinno posiadać konkretnie działający system. Na przykład na zasadzie otwierania oraz zamykania. Wyróżniamy ogrodzenia systemowe nowoczesne i te bardziej tradycyjne.

Charakterystyka ogrodzeń systemowych

Zazwyczaj ogrodzenia systemowe, tworzą profesjonalne firmy, które mogą wedle życzenia swojego klienta, pomalować dany produkt na kolor, który został wybrany przez klienta. Są ogrodzenia systemowe, które są w modelach tradycyjnych, a są ogrodzenia systemowe z motywami ozdobnymi. Bez wątpienia ogrodzenia systemowe, wybierają głównie ludzie, dla których niezwykle ważne są różnego rodzaju innowacyjne technologie, a przecież tak na prawdę ogrodzenia systemowe, wprowadzone zostały na rynek całkiem niedawno i zauważyć można, że naprawdę mnóstwo ludzi chętnie wybiera ten rodzaj ogrodzenia. Ogrodzenie systemowe, to nie tylko innowacyjne technologie i zastosowania, ale również niezwykła funkcjonalność, gdyż mamy możliwość zamówienia konkretnego ogrodzenia systemowego, które najbardziej nam się podoba, z czego zdecydowanie najczęściej korzystają osoby, którym zależy na nietypowych, wyjątkowych rozwiązaniach, na przykład chcą, żeby ich ogrodzenie było nietypowe, jedyne w swoim rodzaju, wzbudzało zainteresowanie, Jeżeli chodzi o ceny, to są one naprawdę różne, zaczynają się od kilkunastu złotych, a mogą kończyć nawet na kilku tysiącach złotych.

Wyciskarki do soków – rewolucja w twojej kuchni

Szybki styl życia niejako zmusza nas do korzystania z gotowych rozwiązań, które może nie są najlepsze, jednak pozwalają na zaoszczędzenie sporej ilości czasu.

Budowa domu z bali

0
budowa domu z bali

W jakiej technologii budować dom?

Obecnie budowanie domów jest coraz częstszym zjawiskiem wśród osób zarabiających niezbyt wiele. Zwyczajnie wiele osób decyduje się na budowę domu na kredyt uzyskany w banku. Uważam osobiście, że jest to całkiem rozsądne. Po co czekać do trzydziestki lub nawet czasem czterdziestki z budową domu. Lepiej skorzystać z kredytu i wybudować swój wymarzony dom. Oczywiście nie wszystkie osoby mogą sobie pozwolić na taką inwestycję. Trzeba wiedzieć, że nie chodzi tutaj o tysiące, a setki tysięcy. Jednakże sprzedanie domu w późniejszym czasie nie jest problemem. Dom należy wybudować w jednej z dostępnych w budownictwie technologii. Obecnie branża budowlana rozwija się w takim tempie, że trudno być ze wszystkim na bieżąco. Najlepiej już na wstępie udać się do profesjonalistów, którzy będą mogli doradzić nam we wszystkich aspektach związanych z budową domu. Takie usługi oferuje zazwyczaj firmy budowlane. Dlatego nie musimy jakoś specjalnie szukać pomocy. Firm jest coraz więcej, ponieważ w naszym kraju powstają coraz to nowocześniejsze budowle. Zadowalający jest także fakt, że w naszym kraju popularne stają się rozwiązania i innowacyjne zza oceanu. Sprawia, to, że można pozwolić sobie na wybudowanie czegoś unikalnego, dom, który wywoła zachwyt na twarzy każdego. Jeśli chodzi o budowę domu, to jeszcze przed tworzeniem projektu należy wybrać technologię budowy. Ostatnimi latami popularna jest budowa domu z bali. Oczywiście do wyboru są także domy murowane, prefabrykowane.

budowy domów z bali są popularne

Domy z bali, a czemu akurat takie?

Mimo że zyskują na popularności, to w Polsce nadal jest ich bardzo mało. Pierwszą zaletą takiego budynku jest więc unikalność i nietypowość. Domy budowane są budowane w technologii szkieletu drewnianego. Mają swoje wady i zalety, które postaram się przedstawić. Drewniane domy przyciągają oko, mają swój urok i czar. Nie przypominają żadnych innych budowli i nie sposób je ominąć. Ich wygląd zachwyca i przynosi skojarzenia z urlopem w górach. Domy z bali są stylowe i zgodne z naszą polską tradycją. Już wiele lat temu ludzie budowali domy z drewna. Wtedy była to jednak codzienność. Są o wiele lepsza opcja dla naszego portfela. W porównaniu do domów murowanych koszt ich budowy jest tańszy. Jest to dobra wiadomość dla inwestorów, którym zależy na oszczędnościach pod każdym względem. Pierwsza zaleta budowy domu z bali jest już nam znana. Chodzi o niesamowity wygląd i estetyczność. Kolejnym istotnym faktem jest to, że takowe budowle są bardzo ekologiczne. Przede wszystkim dlatego, że podstawowym materiałem jest drewno. Proces budowy nie wytwarza żadnych zanieczyszczeń, bo bale używane podczas budowy domu pochodzą z tartaku. Warto także pamiętać, aby materiał był odpowiednio wyselekcjonowany i obrobiony. Jest to kluczowe, aby zachować szczelność budynku w finalnym momencie budowy. Innymi zaletami budowy domów z bali jest ich waga, bardzo krótki czas budowy oraz właściwości termiczne. Jeśli chodzi o wady, to są na tyle znikome, że nie trzeba o nich wspominać.

ZOBACZ TEŻ