piątek, wrzesień 20, 2024
Strona 173

Dżem owocowy ze sklepu na równi z tym domowym?

0

Każdy rodzic chce, aby jego dziecko jadło zdrowe i pożywne posiłki. Nie wszyscy mają jednak czas, by odpowiednio je przygotowywać. Przykładowo — dżemy, wszyscy wiemy, że są smaczne i uwielbiamy je jeść. Jednak w obecnych, zabieganych czasach częściej wybieramy dżem ze sklepowych półek niż domowy.

Czy warto kupić lodówkę z dystrybutorem wody?

0

Nowoczesne chłodziarko-zamrażarki to niezwykle wszechstronne urządzenia, które prócz podstawowej funkcji schładzania przechowywanych w ich wnętrzu produktów żywnościowych i napojów, coraz częściej realizują również inne, dodatkowe zadania. Przykładem takiego wielofunkcyjnego sprzętu są lodówki wyposażone w dodatkowy dystrybutor wody oraz, co konieczne przy obecności takiego dystrybutora, specjalny filtr wody do lodówki, który oczyszcza wodę przed jej schłodzeniem.

Jak działa dystrybutor wody w lodówce?

Dystrybutor wody to specjalny zbiornik na wodę umieszczony w obudowie lodówki, z którego można dozować wodę bezpośrednio do szklanki, bez konieczności otwierania lodówki. W najnowszych modelach chłodziarko-zamrażarek dystrybutor uruchamiany jest automatycznie, bez konieczności naciskania jakiegokolwiek guzika/przycisku – wystarczy podstawić pod niego szklankę. W sprzedaży znajdziemy modele lodówek, w których wodę należy uzupełniać ręcznie oraz te, w których dzieje się to automatycznie – lodówki podłącza się bezpośrednio do sieci wodociągowej. W obu przypadkach, przed schłodzeniem woda oczyszczana jest przez wewnętrzny, lodówkowy filtr wody. To on odpowiada za usunięcie z wody wszelkich osadów i innego rodzaju zanieczyszczeń. Najczęściej są to filtry węglowe i mechaniczne, które mają zdolność do wychwytywania zanieczyszczeń różnej wielkości.

Jeśli woda z sieci wodociągowej jest twarda, warto zaopatrzyć się w lodówkę z filtrem odwróconej osmozy, który zmiękczy wodę, wychwytując z niej nadmierną ilość związków nieorganicznych, przede wszystkim soli magnezu i wapnia – sole odpowiedzialne za osadzanie się kamienia w czajniku, na elementach armatury kuchennej lub łazienkowej. Po oczyszczeniu wody przez filtr wody do lodówki następuje jej schłodzenie. Użytkownik dozuje zatem nie tylko wodę czystą, wolną od różnego rodzaju zanieczyszczeń i osadów, ale również wodę delikatnie schłodzoną, co jest idealnym rozwiązaniem podczas upalnego lata.

Jak często trzeba wymieniać filtr wody w lodówce i jak to się robi?

W zależności od modelu filtra i zaleceń producenta, lodówkowe filtry wody zmienia się z różną częstotliwością i przed zakupem nowej lodówki warto upewnić się, jak często będziemy musieli to robić. Sama wymiana filtra nie jest szczególnie skomplikowana i bez problemu możemy zrobić to samodzielnie. Przed przystąpieniem do pracy musimy zamówić/kupić nowy, oryginalny filtr wody do lodówki lub poszukać wysokiej klasy zamiennika, dopasowanego do używanego przez nas modelu chłodziarko-zamrażarki. Na szczęście ze znalezieniem tego typu produktów nie ma dziś większych problemów. Gdy już mamy filtr, odcinamy dopływ wody, zamykając zawór na doprowadzeniu wody wodociągowej, a następnie demontujemy zużyty filtr, odłączając go od wężyków doprowadzających do i odprowadzających od niego wodę. Po wyjęciu zużytego filtra zastępujemy go nowym, pamiętając o mocnym dokręceniu wężyków z wodą. Na koniec odkręcamy powoli zawór i sprawdzamy, czy całość połączenia jest szczelna i czy z wężyków nie cieknie woda.

Z czego zrobić domowy pasztet?

0

Samodzielne przygotowanie aromatycznego pasztetu jest prostsze, niż myślisz. W sieci znajdziesz mnóstwo oryginalnych przepisów na zapiekany w piekarniku pasztet domowy, na bazie różnych gatunków mięs i podrobów wieprzowych. Poniżej znajdziesz listę podstawowych produktów, jakich będziesz potrzebować do przygotowania pasztetu. Oczywiście tę listę możesz modyfikować o dodatkowe, lubiane przez siebie składniki. Proporcje składników również mogą być różne, w zależności od Twoich indywidualnych preferencji oraz tego, czym aktualnie dysponujesz. Pamiętaj jednak, że im więcej gatunków mięsa w pasztecie, tym bogatszy i lepszy jego smak. Co zatem potrzebujesz, do stworzenia domowego pasztetu?

Składniki na pasztet domowy

Podstawą pasztetu jest oczywiście mięso. Najlepiej, jeśli będzie to mięso chude i mięso nieco bardziej tłuste. Dzięki temu nasz domowy pasztet nie będzie zbyt suchy, ale i jednocześnie nie będzie potrawą niezdrową, nazbyt kaloryczną. Najczęściej do przygotowania pasztetu używa się mięsa wieprzowego, takiego jak łopatka, ale równie dobrze pasztet przygotujesz, bazując na mięsie i podrobach drobiowych lub na mięsie z królika. W zależności od gatunku mięsa, z jakiego przygotowujesz pasztet domowy, uzyskasz jego wyraźnie inny smak. Pozostając przy podstawowym, najpopularniejszym przepisie na pasztet, do jego przygotowania, oprócz łopatki wieprzowej, potrzebny będzie Ci również dość tłusty boczek lub podgardle wieprzowe. Do takiego pasztetu warto dodać także mięso wołowe (na przykład pręgę) i ewentualnie mięso drobiowe. Kilka gatunków mięsa sprawi, że Twój pasztet zyska na smaku, a jego konsystencja będzie bardziej zwarta.

Poza mięsem, do przygotowania domowego pasztetu potrzebujesz jeszcze wątróbki wieprzowej lub drobiowej oraz jakiegoś rodzaju tłuszczu do wyłożenia foremki – możesz ją nasmarować smalcem lub wyłożyć plastrami boczku.

pasztet domowy

Dodatkowo do przygotowania pasztetu potrzebne są jajka, bułka tarta, podstawowe przyprawy, takiej jak pieprz czy sól, czosnek i cebula, a także warzywa, które gotujemy wraz z mięsem, w tym marchew, pietruszka i seler.

Jak zrobić domowy pasztet?

Mięso, podroby (bez wątróbki – wątróbkę gotujemy tylko przez około 10 min) i warzywa kroimy w kostkę i gotujemy przez około godzinę. Oczywiście całość doprawiamy przyprawami i wzmacniamy kostką rosołową (bulionem). Bułkę tartą moczymy w wodzie, a następnie łączymy z mięsem, podrobami i warzywami zmielonymi przez maszynkę do mięsa. Do wyrobienia gładkiej masy potrzebne są nam jeszcze jajka. Całość doprawiamy do smaku i wkładamy do wyłożonej tłuszczem foremki do pieczenia. Pasztet domowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni Celsjusza przez 40-50 minut.

WYBÓR KUBKÓW I SZKLANEK

Każdy napój można pić z jakiegokolwiek rodzaju naczynia, ale nie powinno się tak robić z kilku powodów. Przede wszystkim chodzi o savoir-vivre. Przykładem są kieliszki do wina, które różnią się od ciebie kształtem i grubością ścianek. Nie powinno się podawać czerwonego wina w kieliszkach od wina białego i na odwrót, a warto też wiedzieć, że takich naczyń jest znacznie więcej i każde przystosowane jest do innego rodzaju napoju. Takie zasady nie wzięły się znikąd i nie jest to fanaberia. Kształt kieliszka pozwala lepiej wydobyć aromat napoju, dlatego niektóre są wąskie u góry, a inne są spore i beczułkowate. Nawet sposób trzymania niektórych kieliszków jest uzależnionych od ich rodzaju. Niektóre trzyma się za nóżkę, a inne chwytamy wsuwając dłoń pod czarkę, ogrzewając ją w ten sposób własnym ciepłem, by wydobyć z napoju jak najwięcej aromatu.

Czy sportowcy powinni jeść wafle ryżowe?

0

Wybierając zdrowy tryb życia, często musimy zrezygnować z wielu potraw i przekąsek. Układając dietę i ćwicząc, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii związanych głównie z dostarczeniem organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych i energii.

Polskie potrawy, które rozgrzeją Cię zimą!

0

Zarówno jesienią jak i zimą powinniśmy sięgać po dania i potrawy, które dostarczą nam odpowiedniej ilości energii i rozgrzeją nas w zimne dni. Dodatkowo, długie zimowe wieczory sprawiają, że wolny czas, aż chce się spędzać w kuchni – możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych posiłków. Jakie potrawy będą idealne na zimowe dni? Dziś mamy dla Ciebie kilka kulinarnych propozycji, które miejmy nadzieję, zainspirują Cię do ich przygotowania!

Alergeny w menu – jak informować o nich klientów

0

Każdy właściciel restauracji, kawiarni, baru czy innego punktu gastronomicznego, od 13 grudnia 2014 roku jest zobowiązany do informowania swoich klientów o tym, czy i które potrawy serwowane w lokalu mają alergeny bądź inne składniki, które mogą wywołać nietolerancję pokarmową. W praktyce oznacza to, że zarówno kucharze, jak i kelnerzy powinni znać nie tylko każdy składnik serwowanych dań i listę 14 alergenów pokarmowych, ale także muszą umiejętnie komunikować się z gośćmi i wreszcie, utrzymywać bezwzględną czystość w miejscu pracy.

Czym jest genmaicha? Jak przyrządzić zieloną herbatę z ryżem?

0

Chociaż dzisiaj herbata ta zdobywa popularność na całym świecie, to historia genmaichy zaczyna się w biednych japońskich domach. Liście herbaty były bowiem bardzo drogie, a ryż dodawano do nich, aby zwiększyć masę mieszanki i obniżyć jej cenę. Na pewno nikt nie spodziewał się, że ich połączenie będzie tak smakować!

Naklejki na lodówkę – sposób na szybką metamorfozę kuchni

Remont kuchni jest kosztowny – gdy konieczna jest wymiana mebli lub sprzętu AGD, budżet musi wynosić co najmniej kilka tysięcy złotych. Jeżeli chcesz odświeżyć to pomieszczenie, wcale nie musisz tyle wydawać – zauważalną i efektowną metamorfozę uzyskasz, sięgając po naklejki na lodówkę.

Wegański catering na imprezy

0

Różnego rodzaju imprezy firmowe to nie tylko sposób na integrację zespołu i odstresowanie się we wspólnym gronie.

ZOBACZ TEŻ