Strona 212

Domowa uroczystość

0
Domowa uroczystość

W każdej rodzinie mniejszej i większej, od czasu do czasu organizowane są różnego rodzaju przyjęcia i uroczystości. Domowe uroczystości mają swój wyjątkowy charakter i klimat, są przytulne, rodzinne, wesołe i bardzo przyjemne. Do takiej uroczystości trzeba się jednak w szczególny sposób przygotować.

Zastawa stołowa

Najważniejszym miejscem przy tego typu uroczystościach rodzinnych, jest stół. To w jaki sposób będzie on zaaranżowany, co się na nim znajdzie, wpłynie na odczucia biesiadników i ich komfort przebywania przy stole. Jedną z najważniejszych kwestii, jest zatem zastawa stołowa, w postaci serwis do herbaty i kawy a także serwisu obiadowego.

Jeśli ktoś nie wie, jaki serwis do kawy i herbaty kupić, to powinien go dopasować do stylu w jakim jest urządzone pomieszczenie a także do charakteru przyjęcia i ogólnego wystroju stołu. Serwisy do kawy i herbaty, są bardzo różnorodne. Mogą być proste i klasyczne, utrzymane w jasnej kolorystyce, zdobione malowanymi kwiatami albo też efektowne, awangardowe i bogato ozdobione.

Bardzo ważny jest też wybór odpowiedniego serwisu obiadowego. Powinien on być dopasowany do liczby biesiadników i powinien się składać z talerzy głębokich, talerzy płaskich, talerzy deserowych, misek i półmisków. Serwis obiadowy powinien być dopasowany do serwisu kawowego, serwisy obiadowe i kawowe powinny ze sobą współgrać stylistycznie i tworzyć spójną całość. Czasem wystarczy jeden akcent, który będzie się powtarzał na talerzach deserowych, głębokich i płytkich, by stół przez cały okres trwania uroczystości, wyglądał elegancko, schludnie i stylowo.
Na eleganckie, nowoczesne przyjęcia, przyda się zastawa stołowa w kolorze czarnym. Obecnie kolor ten jest bardzo modny, taka zastawa zwraca uwagę, jest gustowna i piękna. Jeśli na dodatek w serwisie będą talerze kwadratowe, wtedy na pewno efekt będzie piorunujący.

Jeśli jednak ktoś chce stworzyć bardziej kameralne przyjęcie dla najbliższych, wtedy sprawdzi się klasyczna, biała lub kremowa zastawa, prosta i skromna.

Jak dbać o czystość krajalnicy? Kilka istotnych informacji

0
Krajalnica

Chcesz, żeby Twoje mieszkanie było maksymalnie komfortowe? Stawiaj na zaawansowane wyposażenie, które zaproponuje Ci wyjątkowe funkcjonalności. Jednym z takich przykładów może być przykładowo krajalnica. Należy jednak poważnie zastanowić się nad swoim zakupem, wyborem modelu i eksploatacją.

Sprawdź, jaką żywność przygotujesz sam w domu – odżywiaj się zdrowiej!

0
Sprawdź, jaką żywność przygotujesz sam w domu – odżywiaj się zdrowiej!

Masz dość ciągłego sprawdzania składu poszczególnych artykułów spożywczych w sklepach? Ciągle okazuje się, że Twoje ulubione jedzenia naszpikowane jest konserwantami i inną chemią? W takim razie zacznij przygotowywać żywność samodzielnie! Sprawdź, które

Sos idealnie dobrany do rodzaju mięsa – jak go zrobić?

0
Sos idealnie dobrany do rodzaju mięsa – jak go zrobić?

Na smak mięsa składa się wiele czynników, przede wszystkim: gatunek, sposób hodowli zwierząt oraz metoda obróbki cieplnej, jakiej mięso zostało poddane. Równie istotny jest sam proces przygotowywania mięsnej potrawy, a szczególnie sosu, który ma kluczowe znaczenie dla smaku dania. Jak zrobić sos do mięsa, by potrawa zyskała wyjątkowy smak? Podpowiadamy.

  1. Wieprzowina

Wieprzowina ma słodkawy i tłusty smak. To powoduje, że świetnie komponuje się z intensywnymi aromatami. Doskonale będzie uzupełniać się z pomidorami, brokułami, ziemniakami, czosnkiem, orzeszkami ziemnymi, kminem rzymskim czy kolendrą.

Propozycja sosu: jabłkowy

Do przygotowania tego sosu będą potrzebne jabłka, masło, sok z cytryny i cukier. Można go dodatkowo doprawić pieprzem, rozmarynem i octem winnym. Jego właściwości sprawiają, że tak samo dobrze smakuje na zimno, jak i na gorąco.

  1. Wołowina

Wołowina ma delikatny, lekko słodki smak, z wyczuwalną, kwaskową nutą. To rodzaj mięsa, który można połączyć z owocami morza, kaparami, jajkami, grzybami, orzechami włoskimi, musztardą, cytryną, chili lub chrzanem.

Propozycja sosu: chrzanowy

Sos chrzanowy to idealny dodatek do mięsa wołowego. Jak zrobić chrzanowy sos do mięsa? Należy przygotować wywar, chrzan, masło, mąkę, śmietanę i cytrynę. Taka kompozycja, idealnie wydobędzie smak gotowanej wołowiny.

  1. Jagnięcina i baranina

Zarówno jagnięcina, jak i baranina mają wyrazisty smak. Żeby wydobyć z tego rodzaju mięsa jak najlepszy aromat, należy je umiejętnie przyprawić – najlepiej do tego celu wykorzystać rozmaryn. Jagnięcina dobrze komponuje się z groszkiem, kapustą, bakłażanem, morelami i czosnkiem.

Propozycja sosu: szafranowy

Sos szafranowy przygotowuje się z masła, szalotki, śmietany i białego wina. Doskonałego smaku nabiera dzięki odpowiednim przyprawom: soli, cukrowi i pieprzowi.

  1. Cielęcina

Cielęcina ma wyjątkowo łagodny smak. Zwykle już szczypta soli, pieprzu czy aromatycznych ziół wystarczy, żeby wydobyć jej delikatne walory smakowe. Tego rodzaju mięso można połączyć z pomidorami, cebulą, papryką, grzybami, musztardą oraz przyprawami: tymiankiem, majerankiem, rozmarynem, bazylią czy szałwią.

Propozycja sosu: grzybowy

Sos grzybowy świetnie sprawdza się w przypadku delikatnych mięs. Wszystko dlatego, że nie ma intensywnego smaku. Przygotowuje się go z grzybów, masła, cebuli, papryki i śmietany.

  1. Drób

Drób jest delikatny w smaku, jednak jego poszczególne części – odpowiednio przyprawione i poddane obróbce – mogą stworzyć znakomitą bazę do aromatycznej potrawy. Drób znakomicie smakuje w połączeniu z papryką, pomidorami, grzybami, orzechami włoskimi, tymiankiem, kardamonem, goździkami czy kolendrą.

Propozycja sosu: miodowo-musztardowy

Jaki sos będzie najlepszy do mięsa drobiowego? Taki, który idealnie połączy w sobie dwa, przeciwstawne smaki: ostry i słodki. Jak zrobić taki sos do mięsa? Należy przygotować majonez, miód, musztardę Dijon, ocet jabłkowy, sól i pieprz.

Więcej inspirujących pomysłów na smakowite sosy do mięs można znaleźć na tej stronie: https://www.unileverfoodsolutions.pl/Aktualnosci/menu-grupowe/sos-do-miesa.html.

Artykuł sponsorowany.

Pomysły na zdrowe śniadanie fit

0
Pomysły na zdrowe śniadanie fit

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – koniec, kropka. Niestety często podchodzimy do niego po macoszemu, zrzucając to na karb porannych obowiązków i wszechobecnego pośpiechu. To duży błąd, który może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Warto zatem zadbać o nieco wcześniejszą pobudkę i przygotowanie sobie porannego posiłku.

Pożyczki – ratunek dla dużego domowego wydatku

0
Pożyczki - ratunek dla dużego domowego wydatku

Wejście w życie dorosłe liczy się z ogromnymi kosztami, z którymi musimy sobie poradzić. Na początku jest to nie lada wyzwanie i potrzebujemy gotówki i jest na to jest pewien sposób a mianowicie pożyczki online. Jak już zdobędziemy odpowiednią ilość pieniędzy musimy urządzić mieszkanie aby czuć się komfortowo i przyjmować gości. Każde wnętrze rządzi się swoimi prawami. Kuchnię przeznaczamy na gotowanie ulubionych potraw i serwowania ich rodzinie czy znajomym, spożywania wspólnych porannych posiłków, ale też jest miejscem na przechowywanie rozmaitych garnków, patelni, zastawy stołowej.

Jadalnia to dodatkowe pomieszczenie, w którym przyjmujemy większą liczbę osób aby nie być rozproszeni po całym mieszkaniu lub domu. Natomiast w salonie mamy miejsce do wypoczynku i naładowania baterii, dzięki oglądaniu ulubionych programów, filmów na dużym ekranie, na który musimy wziąć pożyczki na raty bo sprzęty elektroniczne nie są tanie ale niezbędne w tym pokoju gramy w planszowe. Łazienka to kolejne ważne miejsce w mieszkaniu tam spędzamy też dużą część dnia, pierzemy ubrania w pralce, kąpiemy się i przygotowujemy do wyjścia do pracy czy też szkoły. Sypialnia jest miejscem magicznym, w którym odcinamy się od stresu codziennego dnia możemy porozmawiać, rozważyć czy jest nam potrzebna kolejna pożyczka na zakup mebli do domu czy poradzimy sobie bez niej ale to wszystko wymaga nie lada kompromisów przy których nie możemy podnosić na siebie głosu i wybrać najlepsze rozwiązanie pasujące do naszych finansów i dochodów, analizując wszystkie potrzeby naszych domowników wybieramy to co jest nam najlepsze.

Cały dom lub mieszkanie to nasze wybory, w których musimy dobrać wyposażenie zaaranżować każdą przestrzeń jak najbardziej ekonomicznie, najładniej i jak najmniejszym kosztem. Wzięcie pożyczek to zobowiązanie na kilka lat bądź kilkanaście do przodu trzeba wziąć pod uwagę nasze zatrudnienie czy jesteśmy w stanie wszystko spłacić bez dużego naruszenia budżetu domowego i złości naszej rodziny.

Wieprzowina – fakty i mity

0
Wieprzowina - fakty i mity
Zdjęcie: swiezemieso.pl

Jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs spożywanych w naszym kraju jest wieprzowina. Statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku ponad 40 kilogramów i jak na razie nic nie wskazuje na to, aby jej pozycja miała zostać zagrożona.

Przepis na smaczne pączki

0
Przepis na smaczne pączki

Miękkie i puszyste pączki to jeden z ulubionych deserów wszystkich miłośników drożdżowych przekąsek, a tłusty czwartek to idealna okazja, aby skosztować nieco więcej słodkości i smacznych wypieków niż zazwyczaj. Wiele osób zdecyduje się tego dnia na smakołyki z cukierni lub piekarni, ale warto postawić na domowe pączki, które są równie pyszne. Jak przygotować ten przysmak?

Sos kurkowy z kurczakiem. W czym tkwi sekret udanego dania?

0
Sos kurkowy z kurczakiem. W czym tkwi sekret udanego dania?

Według danych opublikowanych na stronie marki Zagrodowy, statystyczny Polak zjada 29 kilogramów mięsa drobiowego rocznie. Kurczaka można podawać na wiele sposób, nie tylko pod postacią rosołu lub w wersji pieczonej. W czym tkwi sekret udanego dania? Jaki wpływ ma rodzaj mięsa na smak potrawy? Poznaj nasze najlepsze dietetyczne przepisy na sos kurkowy z kurczakiem i innymi sezonowymi produktami.

Mięso drobiowe dla każdego

Mięso z kurczaka jest z jednej strony tak odżywcze, a z drugiej tak lekkostrawne, że nie ma praktycznie żadnych ograniczeń, co do jego spożywania. Mięso z kurczaka w diecie dziecka można podawać już od 7-8 miesiąca, ponieważ włókna mięsa są delikatne i krótkie, co umożliwia ich dobre trawienie. To również doskonały wybór dla kobiet w ciąży, ponieważ drób jest kilkukrotnie mniej tłusty niż wieprzowina i wołowina, zawiera też dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak i dla starszych osób, z racji wysoko przyswajalnego białka, głównego budulca w organizmie. Mięso kurczaka to także nieodzowny składnik wszystkich diet, jest więc odpowiedni dla osób, które chcą zachować piękną i zdrową sylwetkę.

Według najnowszych zaleceń Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawę zdrowej diety stanowi spożywanie warzyw i owoców (w stosunku trzy części warzyw na jedną część owoców), pełnoziarnistych zbóż oraz białka pochodzącego głównie z produktów mlecznych, ryb oraz drobiu (czerwone mięso powinno spożywać się maksymalnie dwa razy w miesiącu!).

Wartości odżywcze drobiu

Mięso z kurczaka jest jednym z najbardziej zdrowych mięs: w 100 gramach zawiera około 100 kcal, 58 mg cholesterolu i wysokie ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartości odżywcze kurczaka

l witamina A 30 IU (jednostek międzynarodowych)

l witamina C 1,2 mg

l witamina D 5 IU (jednostek międzynarodowych)

l witamina E 0,19 mg

l witamina K 0,2 mcg

l tiamina 0,064 mg

l ryboflawina 0,1 mg

l niacyna 10,4 mg

l witamina B6 0,75 mg

l kwas foliowy 4 mcg

l witamina B12 0,2 mcg

l kwas pantotenowy 1,425 mg

l cholina 73,4 mg

l betaina 9,5 mg

l wapń 5 mg

l żelazo 0,37 mg

l magnez 26 mg

l fosfor 210 mg

l potas 370 mg

l sód 116 mg

l cynk 0,58 mg

l miedź 0,027 mcg

l mangan 0,015 mcg

l selen 32 mcg

(źródło: zagrodowy.pl)

Mięso z kurczaka możemy kupić pod trzema postaciami: całe tuszki, poszczególne elementy (np. nóżki, pierś kurczaka, skrzydełka, podudzia), jak i podroby (żołądki, wątrobę, porcje rosołowe). Warto mieć na względzie, iż bez względu na wybór, jeśli chcemy uzyskać smaczny i dietetyczny posiłek, należy pozbyć się skóry, pod która znajduje się najwięcej tłuszczu. Ma on niską temperaturę topienia, co oznacza, iż każda obróbka termiczna go wytopi. Dietetycy i specjaliści do spraw żywienia zalecają, aby mięso z kurczaka dusić, piec lub gotować. Lepiej unikać smażenia na głębokim tłuszczu.

Podstawa udanego przepisu – wysokiej jakości produkty!

Nie ulega wątpliwości, że wybierając produkty do przygotowywania posiłków, powinniśmy kierować się ich wysoką jakością. Co to w praktyce oznacza? W przypadku warzyw i owoców warto sięgnąć po te ekologiczne, oznaczone etykietką „bio”. Chociaż nie zawsze są idealne, na skórce mogą pojawić się jakieś niedoskonałości, mogą być nieco krzywe lub też niezbyt barwne, niemniej mamy pewność, że są w pełni naturalne, bez szkodliwych pestycydów i innych chemikaliów.

Na podobne aspekty powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając mięso drobiowe: wskazane jest, aby mięso pochodziło z małych, ekologicznych gospodarstw, kurczak miał dostęp do zagrody na wolnym powietrzu, rósł w swoim tempie, ponad 50 dni, karmiony paszą bez dodatku GMO i był chowany bez antybiotyków. Zarówno warzywa, owoce, jak i mięso pochodzące z ekologicznych upraw i hodowli ma pełny, wyrazisty smak, co stanowi podstawę udanego, smacznego dania, co potwierdzają słowa hodowców drobiu, Pana Wiesława i Pani Bożeny:

– Satysfakcja? Zależy nam przede wszystkim na tym, żeby kurczaki chowały się zdrowo, a potem, żeby konsumenci byli zadowoleni z nadzwyczajnej jakości mięsa. Satysfakcja jest wtedy, gdy wszystko dobrze się układa i można pochwalić się towarem najlepszej jakości (źródło: https://zagrodowy.pl/nasze-gospodarstwa/gospodarstwo-pani-bozeny-i-pana-wieslawa/).

Warto wykorzystywać sezonowe składniki, jak na przykład grzyby w porze jesiennej, świeże wiosenne warzywa i owoce w porze letniej. Mięso drobiowe świetnie smakuje także w postaci grillowanej, na przykład skrzydełka w sosie miodowym lub grillowane kotleciki drobiowe w formie kotfy.

Sos kurkowy z kurczakiem i inne dietetyczne przepisy

Według zasad kuchni staropolskiej mięso drobiowe powinno podawać się na słodko, z dodatkiem bakalii (daktyle, rodzynki), owoców (śliwki, pomarańcze) oraz orzechów (migdały, orzechy włoskie). Nieobce były też słodkie sosy na bazie powideł śliwkowych praz przecierów wiśniowych. Dzięki wpływom kuchni amerykańskiej i azjatyckiej wiele osób zaczęło smażyć kurczaka w różnorodnych panierkach na głębokim tłuszczu. Oba sposoby podawania drobiu mimo, iż są smaczne, są przede wszystkim obciążające nasz układ pokarmowy przez wysoką zawartość cukru oraz tłuszczu. Świetną alternatywę dla tego typu dań stanowią posiłki gotowane na parze, pieczone w rękawie lub też serwowane w aromatycznych sosach. Jak na przykład sos kurkowy z kurczakiem, którego przepis znajdziecie na stronie marki Zagrodowy. To tylko jeden z wielu dietetycznych przepisów, jakie znajdziecie na portalu. Również fani wyraźnych smaków nie powinni czuć się zawiedzeni, są tam opublikowane przepisy na kurczaka w sosie czekoladowym, polędwiczki z sosem serowym i zupę orientalną z krewetkami, mleczkiem kokosowym oraz kolendrą.

Źródła:

l https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/wartosci-odzywcze-drobiu/

l https://zagrodowy.pl/przepisy/

l https://zagrodowy.pl/nasze-gospodarstwa/gospodarstwo-pani-bozeny-i-pana-wieslawa/

Jak uniknąć błędów w trakcie wyboru rolet wewnętrznych?

0
Jak uniknąć błędów w trakcie wyboru rolet wewnętrznych?

Analizujecie ten temat? Zastanawiacie się, czy rzeczywiście warto posiadać rolety? Macie też wątpliwości dotyczące tego, czy istotnie uda Wam się kupić odpowiedniej jakości produkty tego typu? W takim razie zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu, który jest poświęcony tej kwestii.

Dlaczego warto posiadać rolety?

Na początek dowiecie się, dlaczego w ogóle warto posiadać rolety wewnętrzne. Produkty tego typu mają rozmaite zalety po swojej stronie. Między innymi gwarantują skuteczną ochronę przed słońcem. Promienie słoneczne powodują szczególny dyskomfort – zwłaszcza w okresie letnim. Jesienią czy zimą słońce też jednak potrafi dawać się we znaki. Promienie słoneczne nie potrzebują bowiem żadnego zaproszenia, aby znaleźć się w środku konkretnego pomieszczenia. Powodują, że trudno jest wypoczywać, pracować na komputerze, oglądać telewizję, czytać książkę itp. Dobre rolety wewnętrzne eliminują ten problem. Na rynku są produkty, które pozwalają bardzo dokładnie określić ilość światła naturalnego, które będzie wpuszczane do konkretnej lokalizacji. Poza tym rolety powodują, że pomieszczenia aż tak szybko się nie nagrzewają. Zapewniają też o wiele więcej prywatności. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdecydować się na elegancko wykonane rolety wewnętrzne, które poprawią walory estetyczne danego pomieszczenia. Dzięki temu na przykład salon, sypialnia, kuchnia itp. mogą wyglądać o wiele bardziej atrakcyjnie niż przed takim zakupem. Jak widać, zalet na pewno nie brakuje.

Zapoznaj się z aktualną ofertą rolet od SURMA na www.systemysurma.pl

Jak kupić porządne rolety?

Oczywiście, bardzo ważne jest też to, aby zdecydować się na porządne rolety wewnętrzne. Co zrobić, aby zakupy nie były potem traktowane jako pasmo pomyłek? Bardzo istotne jest, żeby zdecydować się na dobrze wykonane rolety wewnętrzne od porządnego producenta. Na szczęście takich na rynku nie brakuje. Warto zweryfikować doświadczenie konkretnej firmy, a także opinie użytkowników. Poza tym rolety wewnętrzne muszą być idealnie dobrane do konkretnego okna. Ważny jest nie tylko sam wybór, ale również montaż produktów z tej kategorii. Zawsze można skorzystać z pomocy specjalistów, którzy wszystko Wam dokładnie zainstalują. Na rynku panuje spora rywalizacja. To oznacza, że wcale nie trzeba przepłacać za urządzenia tego typu. Warto zatem porównać warunki finansowe, które są w sklepach stacjonarnych, a także internetowych. Dzięki temu wcale nie wydacie tak dużo pieniędzy na rolety wewnętrzne, a będziecie cieszyć się przyjemną temperaturą i brakiem dyskomfortu – i to nawet w środku upalnego lata.

ZOBACZ TEŻ