niedziela, grudzień 22, 2024
Strona 217

Nie tylko panna cotta. Poznaj tradycyjne włoskie desery

0

Chociaż kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z pizzą oraz makaronami, słynie również ze smacznych deserów. Jeżeli chcesz poczuć się jak we włoskiej kawiarni, skosztuj wykwintnych słodkości. Wiele z nich przygotujesz samodzielnie – poznaj przepisy na najpopularniejsze.

Umebluj swoją kuchnię meblami na wymiar

0

Aranżacja kuchni to zadanie ważne i niełatwe, do którego trzeba się dobrze przygotować. Zdecydowanie więcej możliwości mamy, jeśli zdecydujemy się na umieszczenie w niej mebli robionych na wymiar. Prezentujemy kilka najważniejszych korzyści, jakie z tym się wiążą.

Początki pizzy

0

Pizza jest bardzo popularnym daniem na całym świecie. Najbardziej kojarzy nam się z Włochami, które uchodzą za ojczyznę pizzy, a także ze Stanami Zjednoczonymi.

Domowa szynka dla miłośników wyrazistych smaków – koniecznie wypróbuj!

0
Domowa szynka dla miłośników wyrazistych smaków – koniecznie wypróbuj!

Nie od dziś wiadomo, że to, co zrobione samodzielnie, domowym sposobem, jest zazwyczaj nie tylko smaczniejsze, ale też dużo zdrowsze niż gotowe produkty, po które sięgamy w sklepach.

Świadome zakupy – postaw na ofertę sklepu Polski Koszyk

0
Świadome zakupy – postaw na ofertę sklepu Polski Koszyk

Coraz więcej osób stara się świadomie wybierać produkty spożywcze i zwracać uwagę na ich skład. Oprócz tradycyjnych sklepów ze zdrową żywnością, pojawiają się również sklepy internetowe dostarczające najwyższej jakości artykuły. Dlaczego warto wybrać ofertę sklepu Polski Koszyk i jaki asortyment jest w nim dostępny?

Jaki wpływ ma herbata na organizm?

0
Jaki wpływ ma herbata na organizm?

Herbatę niektórzy z nas po prostu uwielbiają, inni z kolei za nią nie przepadają. Jednak herbata to nie tylko przyjemny smak, ale również dobroczynne właściwości dla całego organizmu. Dlaczego warto pić herbatę?

3 proste przepisy na dania z łososiem

0
3 proste przepisy na dania z łososiem

Ryby coraz częściej zakradają się do codziennego menu Polaków. I bardzo dobrze! W końcu są nie tylko doskonałym źródłem białka i kwasów omega-3, ale też zawierają wiele witamin (A, B, D, B12) i składników mineralnych (jodu, żelaza, fosforu, wapń i cynk), które korzystnie wpływają na organizm. Do tego, mimo że dostarczają wiele energii, mają stosunkowo niską wartość kaloryczną. Jedną z najpopularniejszych ryb na polskich stołach jest łosoś. Lubisz tę delikatną rybę, ale nie masz pomysłu na dania z nią w roli głównej? W najnowszym wpisie przedstawiamy 3 proste przepisy, które z pewnością przypadną Ci do gustu!

Zastawa stołowa-lepiej postawić na zestaw czy miszmasz?

0
Zastawa stołowa-lepiej postawić na zestaw czy miszmasz?

Odpowiednie wyposażenie jadalni to dosyć spore wyzwanie dla każdej pani domu. Niezwykle ważną rolę odgrywa tutaj przede wszystkim zastawa stołowa, która używana jest praktycznie każdego dnia. Na co warto się zdecydować? Lepiej pokusić się o gotowy zestaw stworzony przez producenta czy może postawić na absolutny miszmasz? Oczywiście każda opcja jest dobra, jednak pamiętać należy o tym, aby całość współgrała ze sobą i nie wyglądała zbyt komicznie. Przed podjęciem decyzji warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które odgrywają w tej kwestii kluczową rolę.

W jaki sposób zastawa będzie używana?

Kluczową kwestię odgrywa przede wszystkim cel, który zastawa ma spełniać. Do użytku codziennego warto wybierać produkty, które są trwałe oraz niezawodne. Bardzo dobrze sprawdzi się w tym przypadku ceramika, fajans lub kamionka. Taka zastawa powinna być łatwa w czyszczeniu oraz przystosowana do mycia w zmywarce. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku rodzinnych uroczystości. Podczas zakupu zastawy warto zatem zdecydować się na jej wysoką jakość a jak wiadomo, najlepszym wyborem będzie porcelana. Oczywiście taka zastawa jest dosyć droga, jednak wykorzystuje się ją tylko na specjalne okazje i wystarcza na lata.

Liczba i różnorodność elementów

To z ilu elementów powinna składać się zastawa stołowa, zależy głównie od samych domowników oraz rodzaju przygotowywanych potraw. Podstawę stanowią przede wszystkim płaskie oraz głębokie talerze, talerzyki deserowe, a także miski i półmiski. W przypadku serwowania ryb oraz drobnych przekąsek warto również zakupić podłużne, jak i małe miseczki. W tym przypadku można od razu postawić na zakup całego zestawu lub w miarę potrzeby dokupywać poszczególne elementy.

Komplet czy miszmasz?

Zestaw idealnie do siebie pasujących talerzy z pewnością prezentuje się elegancko, a także gwarantuje harmonię. Miszmasz sprawdza się natomiast idealnie w przypadku konkretnych aranżacji pomieszczenia, takich jak np. styl vintage. Najważniejsze jest jednak to, aby podczas zakupu kierować się własnym gustem oraz ogólnym wystrojem jadalni.

Niezbędne przybory kuchenne do pieczenia tart

Niezbędne przybory kuchenne do pieczenia tart

Tarty, kto za nimi nie przepada? Z boczkiem, serem pleśniowym lub z owocami. Wybór jest przeogromny. Tarta to danie, które przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób, a do tego jest bardzo sycące. Po tartę sięga się najczęściej w awaryjnych sytuacjach, czyli wtedy, gdy mają pojawić się niespodziewanie goście. Tarta to rodzaj wypieku, który składa się głównie z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia. Decydując się jednak na przygotowanie przepysznej tarty, niezbędne jest posiadanie odpowiednich przyborów. W co zatem należy się zaopatrzyć?

Forma do pieczenia

Każda tarta charakteryzuje się okrągłym kształtem oraz karbowanym brzegiem. Aby jednak przygotować ten przysmak, niezbędne jest posiadanie odpowiedniej formy. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się ceramiczna forma do pieczenia, którą tuż po wyjęciu z piekarnika można bezpośrednio postawić na stole. Ceramiczna forma jest łatwa w czyszczeniu, a ciasto w ogóle do niej nie przywiera. Nie należy się również obawiać jej zarysowania podczas krojenia nożem, ponieważ jest na to niezwykle odporna.

Forma silikonowa

Silikonowa forma jest dosyć płytka, dlatego podczas przenoszenia jej z piekarnika na stół należy uważać, aby utrzymać tartę w ryzach. Jej główną zaletą jest to, że nie trzeba jej w ogóle natłuszczać, a ciasto po ostygnięciu bardzo łatwo się z niej wyjmuje. Taka forma jest niezwykle odporna na różne temperatury, dlatego też można ją również wykorzystać do przygotowywania zimnych deserów.

Teflonowe formy do pieczenia

Takie formy są oczywiście droższe od tych silikonowych, jednak bardzo szybko się nagrzewają, dzięki czemu ciasto jest lepiej dopieczone oraz chrupiące. Podczas wyjmowania lub krojenia tarty należy jednak uważać, gdyż taka forma bardzo łatwo ulega zarysowaniu.

Forma szklana

Żaroodporne naczynie można wykorzystać nie tylko do upieczenia tarty, ale również do mrożenia potraw. Taka forma niestety bardzo wolno się nagrzewa, jednak tarta, która się w niej znajduje, przez dłuższy czas pozostaje świeża oraz ciepła.

Historia szkockiej whisky

0
Historia szkockiej whisky

Szkocka whisky jest uznawana za trunek dla prawdziwych twardzieli. Zwłaszcza wtedy, kiedy jest popijana bez lodu ani wody. Whisky doczekała się wielu odmian, które smakują nieco inaczej. Wszystko za sprawą pewnych detali, które wpływają na końcowy efekt.

ZOBACZ TEŻ