Strona 241

3 proste przepisy na dania z łososiem

0
3 proste przepisy na dania z łososiem

Ryby coraz częściej zakradają się do codziennego menu Polaków. I bardzo dobrze! W końcu są nie tylko doskonałym źródłem białka i kwasów omega-3, ale też zawierają wiele witamin (A, B, D, B12) i składników mineralnych (jodu, żelaza, fosforu, wapń i cynk), które korzystnie wpływają na organizm. Do tego, mimo że dostarczają wiele energii, mają stosunkowo niską wartość kaloryczną. Jedną z najpopularniejszych ryb na polskich stołach jest łosoś. Lubisz tę delikatną rybę, ale nie masz pomysłu na dania z nią w roli głównej? W najnowszym wpisie przedstawiamy 3 proste przepisy, które z pewnością przypadną Ci do gustu!

Zastawa stołowa-lepiej postawić na zestaw czy miszmasz?

0
Zastawa stołowa-lepiej postawić na zestaw czy miszmasz?

Odpowiednie wyposażenie jadalni to dosyć spore wyzwanie dla każdej pani domu. Niezwykle ważną rolę odgrywa tutaj przede wszystkim zastawa stołowa, która używana jest praktycznie każdego dnia. Na co warto się zdecydować? Lepiej pokusić się o gotowy zestaw stworzony przez producenta czy może postawić na absolutny miszmasz? Oczywiście każda opcja jest dobra, jednak pamiętać należy o tym, aby całość współgrała ze sobą i nie wyglądała zbyt komicznie. Przed podjęciem decyzji warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań, które odgrywają w tej kwestii kluczową rolę.

W jaki sposób zastawa będzie używana?

Kluczową kwestię odgrywa przede wszystkim cel, który zastawa ma spełniać. Do użytku codziennego warto wybierać produkty, które są trwałe oraz niezawodne. Bardzo dobrze sprawdzi się w tym przypadku ceramika, fajans lub kamionka. Taka zastawa powinna być łatwa w czyszczeniu oraz przystosowana do mycia w zmywarce. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku rodzinnych uroczystości. Podczas zakupu zastawy warto zatem zdecydować się na jej wysoką jakość a jak wiadomo, najlepszym wyborem będzie porcelana. Oczywiście taka zastawa jest dosyć droga, jednak wykorzystuje się ją tylko na specjalne okazje i wystarcza na lata.

Liczba i różnorodność elementów

To z ilu elementów powinna składać się zastawa stołowa, zależy głównie od samych domowników oraz rodzaju przygotowywanych potraw. Podstawę stanowią przede wszystkim płaskie oraz głębokie talerze, talerzyki deserowe, a także miski i półmiski. W przypadku serwowania ryb oraz drobnych przekąsek warto również zakupić podłużne, jak i małe miseczki. W tym przypadku można od razu postawić na zakup całego zestawu lub w miarę potrzeby dokupywać poszczególne elementy.

Komplet czy miszmasz?

Zestaw idealnie do siebie pasujących talerzy z pewnością prezentuje się elegancko, a także gwarantuje harmonię. Miszmasz sprawdza się natomiast idealnie w przypadku konkretnych aranżacji pomieszczenia, takich jak np. styl vintage. Najważniejsze jest jednak to, aby podczas zakupu kierować się własnym gustem oraz ogólnym wystrojem jadalni.

Niezbędne przybory kuchenne do pieczenia tart

Niezbędne przybory kuchenne do pieczenia tart

Tarty, kto za nimi nie przepada? Z boczkiem, serem pleśniowym lub z owocami. Wybór jest przeogromny. Tarta to danie, które przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób, a do tego jest bardzo sycące. Po tartę sięga się najczęściej w awaryjnych sytuacjach, czyli wtedy, gdy mają pojawić się niespodziewanie goście. Tarta to rodzaj wypieku, który składa się głównie z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia. Decydując się jednak na przygotowanie przepysznej tarty, niezbędne jest posiadanie odpowiednich przyborów. W co zatem należy się zaopatrzyć?

Forma do pieczenia

Każda tarta charakteryzuje się okrągłym kształtem oraz karbowanym brzegiem. Aby jednak przygotować ten przysmak, niezbędne jest posiadanie odpowiedniej formy. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się ceramiczna forma do pieczenia, którą tuż po wyjęciu z piekarnika można bezpośrednio postawić na stole. Ceramiczna forma jest łatwa w czyszczeniu, a ciasto w ogóle do niej nie przywiera. Nie należy się również obawiać jej zarysowania podczas krojenia nożem, ponieważ jest na to niezwykle odporna.

Forma silikonowa

Silikonowa forma jest dosyć płytka, dlatego podczas przenoszenia jej z piekarnika na stół należy uważać, aby utrzymać tartę w ryzach. Jej główną zaletą jest to, że nie trzeba jej w ogóle natłuszczać, a ciasto po ostygnięciu bardzo łatwo się z niej wyjmuje. Taka forma jest niezwykle odporna na różne temperatury, dlatego też można ją również wykorzystać do przygotowywania zimnych deserów.

Teflonowe formy do pieczenia

Takie formy są oczywiście droższe od tych silikonowych, jednak bardzo szybko się nagrzewają, dzięki czemu ciasto jest lepiej dopieczone oraz chrupiące. Podczas wyjmowania lub krojenia tarty należy jednak uważać, gdyż taka forma bardzo łatwo ulega zarysowaniu.

Forma szklana

Żaroodporne naczynie można wykorzystać nie tylko do upieczenia tarty, ale również do mrożenia potraw. Taka forma niestety bardzo wolno się nagrzewa, jednak tarta, która się w niej znajduje, przez dłuższy czas pozostaje świeża oraz ciepła.

Historia szkockiej whisky

0
Historia szkockiej whisky

Szkocka whisky jest uznawana za trunek dla prawdziwych twardzieli. Zwłaszcza wtedy, kiedy jest popijana bez lodu ani wody. Whisky doczekała się wielu odmian, które smakują nieco inaczej. Wszystko za sprawą pewnych detali, które wpływają na końcowy efekt.

Najlepsze słoiki na kuchenne przyprawy

0
Najlepsze słoiki na kuchenne przyprawy

Gotowanie to dla większości osób niezwykła przyjemność oraz pewnego rodzaju odskocznia od codziennych problemów. Aby jednak gotowanie stało się prawdziwą pasją, nie wystarczy jedynie książka kucharska oraz niezbędne naczynia. Niezwykle istotny jest w kuchni porządek, który z pewnością uprzyjemni sam proces gotowania, ale również ułatwi sprzątanie. Z tego właśnie względu warto zaopatrzyć się w modne i praktyczne słoiczki, które służą do przechowywania ulubionych przypraw.

Na co należy zwrócić uwagę, kupując słoiczki?

Niezwykle istotne jest przede wszystkim to, aby zastanowić się nad tym, czy słoiczki będą stały na kuchennym blacie, czy też będą schowane w szafce. Bardzo ważne jest również określenie dostępnego miejsca, czyli jego wysokości oraz szerokości. W sklepach zazwyczaj można zakupić słoiki o pojemności jednego litra, ale również te mniejsze. Ważny jest również kształt słoików, który powinien idealnie wpasowywać się w ogólną aranżację pomieszczenia kuchennego. Jeśli chodzi o koszt takich słoików, to jest on uzależniony głównie od pojemności danego produktu, ozdób znajdujących się na nim oraz jakości szkła. Jakie rodzaje zamknięć można wyróżnić w słoikach? Najpopularniejsze są te zakręcane, ale wiele osób decyduje się również na słoiki hermetyczne, które są otwierane i zamykane przy pomocy zaciskanego uchwytu.

Słoiki szklane

Słoiki szklane są zdecydowanie najpopularniejsze i sprawdzają się idealnie w przypadku drobnych przypraw np. ostrej papryki czy pieprzu. Bardzo dobrym rozwiązaniem są słoiki z zakrętką, która umożliwia uchylenie jej w taki sposób, aby bez problemu przez znajdujące się na niej dziurki wsypać do potrawy odpowiednią ilość przyprawy.

Słoiki plastikowe

Sprawdzają się idealnie w przypadku produktów, które kupowane są w większych ilościach np. cukier, mąka czy sól. Takie słoiki można również zastosować do mrożenia nie tylko świeżych ziół, ale również owoców.

Słoiki ceramiczne

Takie słoiki znajdują się głównie w nowoczesnych wnętrzach, gdyż stanowią nie tylko użyteczny przybór kuchenny, ale również element aranżacyjny.

Dozowniki do płynu do mycia naczyń

0
Zmywanie nie należy do najbardziej ulubionych czynności większości osób. Pół biedy jeśli zmywamy tylko po sobie gorzej, jeśli mamy dużą rodzinę i zmywanie po każdym posiłku, to spora praca do wykonania. W takiej sytuacji (zwłaszcza jeśli nie posiadamy zmywarki), powinniśmy sobie ułatwiać taka robotę w każdy możliwy sposób. Ułatwianie sobie zmywania może polegać miedzy innymi, na jak najbardziej ergonomicznym uporządkowaniu miejsca naszej pracy. Może do tego należeć prawidłowe ustawienie suszarki na naczynia, odpowiednio długi aerator wody, jeśli mamy wysoko umiejscowiony kran oraz ułatwienie sobie dozowania płynu do mycia naczyń. Ten ostatni punkt jest bardzo łatwy do wykonania. Zamiast dozować płyn na gąbkę w sposób, w jaki się to tradycyjnie robiło (czyli prosto z butelki), można za niewielkie pieniądze, zakupić dozownik do płynu do mycia naczyń. Taki dozownik ma wiele zalet w porównaniu z tradycyjną metodą. Dozownik płynu pozwala nam na zmniejszenie kosztów płynu, ponieważ możemy zakupić od tej pory płyn, który zamiast w sztywnym tradycyjnym opakowaniu, jest w miękkim (który , zawsze jest tańszy). Dozowanie płynu z butelki zawsze jest inne. Zależy od poziomu jej napełnienia, od tego jak ją przechylimy i siły z jaką ją naciśniemy. Ciężko jest wykonać to za każdym razem tak samo (zwłaszcza jeśli ręce mamy mokre i śliskie od zmywania), co skutkuje tym że nie raz i nie dwa płynu lejemy za dużo, a to oznacza marnotrawstwo i pieniądze spłukane do odpływu. Dozownik pozwala na takie samo dawkowanie płynu niezależnie od sytuacji. Ponadto można kupić dozownik z regulacja dawkowania, co pozwala nam na dopasowanie ilości płynu do naszych potrzeb (każdy zmywa trochę inaczej). Aspekty estetyczne są również ważne. Zamiast stojącej butelki, możemy sobie zakupić dozownik taki jak nam się podoba i taki jaki będzie pasował do naszego zlewu oraz wystroju naszej kuchni. Dzięki zakupowi dozownika, możemy zmniejszyć koszty zmywania, ułatwić sobie pracę oraz poprawić wygląd naszej kuchni.

Zmywanie nie należy do najbardziej ulubionych czynności większości osób. Pół biedy jeśli zmywamy tylko po sobie gorzej, jeśli mamy dużą rodzinę i zmywanie po każdym posiłku, to spora praca do wykonania.

Koszyki na zakupy

0
Koszyki na zakupy

Mało kto obecnie wyobraża sobie pójcie na zakupy bez własnego koszyka, lub torby. Niegdyś mało kto się takimi rzeczami przejmował. Nawet gdy zapomnieliśmy takiej torby lub koszyka, w sklepie za darmo dostawaliśmy torbę foliową, czasem nawet jeśli o nią nie prosiliśmy i jej nie chcieliśmy.

Organizery i pojemniki do zlewu

0
Organizery i pojemniki do zlewu

Zlew jest miejscem gdzie wiele osób spędza wiele czasu. W nim myjemy warzywa i owoce oraz inne produkty spożywcze, a ponadto a może przede wszystkim zmywamy naczynia. Zmywanie naczyń może być przyjemniejsze (mało kto w ogóle to lubi), jeśli miejsce zmywania jest jak najbardziej funkcjonalne.

Wózki na zakupy

0
Wózki na zakupy

Wózki na zakupy są jednym z najlepszych udogodnień, jakie sami możemy sobie sprawić, kiedy udajemy się na zakupy. Nie każdy chciałby chodzić z takim wózkiem, głównie z tego powodu, że kojarzą się one z wózkami na zakupy, jakie z powodzeniem i często używają nasze babcie i inne starsze osoby.

Fakt ten, nie powinien jednak powstrzymywać nas od korzystania z wózków na zakupy. Po pierwsze zakupy mogą czasem ważyć naprawdę sporo. Ma to olbrzymie znaczenie, jeśli na zakupy wybraliśmy się pieszo i do domu mamy całkiem spory kawałek drogi do przejścia. Nawet jeśli jesteśmy młodzi, to możemy nieźle odczuć ich ciężar, a fakt że torbę najczęściej nosimy na jednym ramieniu, w dłuższej perspektywie może spowodować pewne problemy. Narażony tutaj jest przede wszystkim kręgosłup

Drugi aspekt to moda. Wózki które obecnie są w sprzedaży, w niczym (poza kółkami oczywiście) nie przypominają tych „babcinych”. Maja modne stylizacje, wygodne rączki, co powoduje, że udanie się z nimi do sklepu jest czystą przyjemnością. Wózki takie są składane i potrafią być po złożeniu naprawdę małe, tak więc można je łatwo przetransportować w ręku, nie trzeba z pustym wózkiem ciągniętym za sobą, transportować się do sklepu.

Kolejnym czynnikiem i zaletą wózków na zakupy, jest ich ładowność i możliwość lepszego spakowania zakupów. Do wózka takiego, spakujemy zdecydowanie więcej zakupów, niż byli byśmy w stanie zrobić to do torby, lub koszyka natomiast zdecydowanie mniej odczujemy ich ciężar. Ilość przegródek i komór w takim wózku, pozwala nam na lepsze spakowanie naszych zakupów. dzięki temu wiele miękkich produktów się nie pogniecie, kruchych nie porozbija, a szklanych nie potłucze.

Zakupując taki wózek, mamy oczywiście możliwość wyboru pomiędzy różnymi ich rozmiarami, fasonami i rozwiązaniami technicznymi. Tylko od naszego zapotrzebowania i wymagań, będzie zależeć jaki wózek wybierzemy. Warto jednak pamiętać, że wybór takiego wózka to: dbanie o ekologię i środowisko oraz o nasze własne zdrowie.

Niezbędne sztućce, które warto mieć w swojej kolekcji

0
sztucce

Jeśli w kolekcji sztućców znajdują się wyłącznie łyżki, widelce oraz noże to warto pomyśleć nieco o ich urozmaiceniu. Obecnie każda gospodyni domowa decyduje się na przygotowywaniu potraw z różnych stron świata, co oznacza, iż podstawowe rodzaje sztućców mogą się okazać niewystarczające. W co zatem warto zainwestować?

Widelec do ślimaków

Kuchnia francuska wymaga posiadania specjalnych sztućców. Przygotowując przykładowo ślimaki warto zainwestować w specjalny widelec z dwoma zębami oraz szczypce do chwytania muszli, dzięki którym wydobycie mięsa będzie bardzo proste.

Nóż do ryb

Ryby królują na polskich stołach, jednak większość z nich zawiera znienawidzone ości, przez co ich jedzenie w elegancki sposób jest praktycznie niemożliwy. Na szczęście w sklepach można obecnie zakupić specjalny nóż do ryb, który jest szeroki, tępy i umożliwia w łatwy sposób oddzielenie ości od mięsa.

Widelec do sałat

Przeniesienie porcji sałaty na talerz to spore wyzwanie dla każdej osoby. Z tego względu warto zaopatrzyć się w specjalny widelec przypominający swoim wyglądem łyżkę, jednak zakończony jest płytkimi zębami. Taki widelec bardzo dobrze chwyta liście sałaty oraz pozostałe składniki, dlatego też jest niezbędny w każdej kuchni.

Nóż do sera

Krojenie serów nie jest proste, ponieważ plasterki tego przysmaku kleją się do powierzchni noża, co jest niezwykle irytujące. W tym celu wynaleziono specjalny nóż, który charakteryzuje się ostrzem z małymi ząbkami oraz specjalnymi otworami w bocznym przekroju, dzięki czemu plastry sera nie przylegają do jego powierzchni.

Nóż i łopatka do tortu

Na ważnych uroczystościach rodzinnych praktycznie zawsze znajduje się tort, który jest niezwykle trudny do pokrojenia na mniejsze kawałki. Na szczęście z pomocą przychodzi tutaj nóż i łopatka, które są niezbędne do serwowania kawałków tortu.

Nóż do masła

Prawdą jest, iż do smarowania nie należy używać zwykłego noża. Na szczęście powstał specjalny nóż do masła, dzięki któremu rozsmarowanie tego produktu na kromce chleba jest niezwykle łatwe.

ZOBACZ TEŻ