Bakłażan to jedna z wielu potocznych nazw rośliny powszechniej uważanej za warzywo, której prawidłową nazwą botaniczną jest psianka podłużna. W rzeczywistości jednak jest to owoc (z botanicznego punktu widzenia), pochodzący z Indii, Egiptu, Arabii oraz Afryki, określany również jako oberżyna, czy gruszka miłosna i można go przyrządzić na wiele sposobów. Choć najczęściej wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, to coraz chętniej sięgają po niego także kucharze z innych miejsc świata, w tym z Polski.
Bakłażan w kuchni polskiej
Historia bakłażana w Polsce sięga XVI w., kiedy to znane były już właściwości i wartości odżywcze tego owocu, mimo to uprawiany był głównie jako roślina ozdobna. Dopiero w XIX wieku doceniono właściwości smakowe i odżywcze oberżyny. Duży wpływ na popularyzację tej rośliny mieli w naszym kraju włosi.
Aby bakłażan mógł wyrosnąć w Polsce, niezbędne jest stworzenie odpowiedniego mikroklimatu. Pierwsze polskie odmiany pojawiają się w sklepach i na straganach pod koniec czerwca. Oberżyna jest rośliną, którą można przyrządzić na wiele sposobów, świetnie smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Mnóstwo pomysłów na przepyszny obiad lub kolację z bakłażanem można znaleźć w internecie, ponadto różne przepisy, inspiracje kulinarne znajdziesz na blogu stoliczku.pl.
Jakie dania z bakłażanem?
Jak już wspominaliśmy, bakłażan nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Roślinę te znajdziemy wśród składników dań greckich, gruzińskich i wielu innych. Idealne sprawdza się jako danie z grilla, co najlepiej pokazuje, że jego przygotowanie nie musi być wcale skomplikowane i wymagać dużych umiejętności kulinarnych.
Jednym z godnych naszym zdaniem uwagi dań, jest musaka, czyli tradycyjne danie greckie. Aby je przygotować, wystarczy pokroić oberżynę w plastry, ułożyć je w naczyniu do zapiekania, przekładając mięsnym farszem, a następnie zalać sosem beszamelowym. Do przygotowania farszu mięsnego potrzebne są pomidory, czosnek, cebula oraz przyprawy (cukier, sól, pieprz, oregano, natka pietruszki). Aby urozmaicić smak sosu beszamelowego, warto dodać do niego gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz posypać potartym na wiórki serem (np. mozzarella).
Jeśli chodzi o słodkie dania, to bez wątpienia warto spróbować przygotować wędzone brownie z bakłażanem, które nie tylko urzeka smakiem, ale jest przy tym niskokaloryczne.
Właściwości odżywcze bakłażana
Dużą zaletą tej rośliny jest to, że nie zawiera ona zbyt wielu kalorii. W 100 g bakłażana zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. W 90 proc. składa się z wody, a tylko 2 proc. to cukry. Ponadto oberżyna jest dla naszego organizmu źródłem potasu, wapnia i magnezu, a także błonnika. Pod względem zawartości błonnika, który ma duże znaczenie w kwestii poprawy metabolizmu, bakłażan znacznie przewyższa jabłka oraz brzoskwinie. Ponadto roślina ta wykazuje działanie detoksykacyjne, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża poziom cholesterolu.