Wybór blatu do kuchni to ważna decyzja. Blat to nie tylko dekoracja, ale również przestrzeń robocza. To na nim przygotowujesz posiłki, napoje czy przechowujesz sprzęty. Poznaj rodzaje blatów kuchennych, ich wady i zalety, aby dzięki temu wybrać taki, który będzie przynosił Ci radość codziennych czynności przez wiele lat.
Blaty laminowane – solidna jakość i niska cena
Laminaty wykonane są najczęściej z płyty wiórowej pokrytej kilkunastoma warstwami tworzyw sztucznych zabezpieczonych żywicą syntetyczną. Są dzięki temu odporne na uszkodzenia mechaniczne i do pewnego stopnia na wilgoć.
Największą ich zaletę stanowi szeroki wybór wybarwień. Mogą imitować wszystkie rodzaje drewna, kamieni naturalnych, betonu oraz każdy inny modny materiał, który pięknie komponuje się z frontami szafek kuchennych. Jeśli marzy Ci się czarny blat kuchenny, z łatwością znajdziesz go w kategorii blatów laminowanych.
Za największą wadę laminatów wielu wskaże fakt, że są one, choć wierną, to nadal imitacją naturalnych materiałów. W przeciwieństwie do blatów drewnianych czy kamiennych, nie nadają się one do renowacji. Zniszczone należy wymienić na nowe.
Czy łatwo ulegają uszkodzeniu? Wiele zależy od prawidłowego użytkowania. Jak w przypadku niemal każdego blatu nie należy kroić bezpośrednio na jego powierzchni i dopuszczać do pozostawiania na nim cieczy. Czy to oznacza, że blat laminowany jest trudny w utrzymaniu? Nic z tych rzecz. W rzeczywistości pozostają one w dobrej kondycji przez wiele lat nawet wtedy, kiedy zdarzają nam się drobne zaniedbania.
Istotnym atutem, który decyduje o popularności tego rodzaju blatów jest cena. Laminaty są stosunkowo tanie. Można je zamówić na wymiar, a także z powodzeniem wycinać w nich otwory pod zlew, kran czy płytę indukcyjną. Takie usługi są na przykład wykonywane w każdym markecie OBI. Wystarczy, że wybierzesz wzór laminatu, wskażesz wymiary, a w Stolarni zajmą się resztą.
Sprawdź, jakie cięcia zamówisz w Stolarni OBI. Przejdź do oferty >>>
Blaty marmurowe – elegancja i ponadczasowość
Marmur to kamień szlachetny wykorzystywany jako materiał na podłogi, ściany, parapety i schody, a także blaty kuchenne. Niezmiennie kojarzy się z luksusem, wykańczanie wnętrz z jego użyciem to niestety nadal spory wydatek.
Jakie są zalety blatu marmurowego? Marmur występuje w wielu kolorach i wzorach, dzięki czemu z łatwością wkomponujesz go do każdego projektu kuchni. Na jego wygląd wpływa między innymi styl obróbki. Marmur można polerować lub szczotkować, uzyskując inny efekt.
O popularności blatów z marmuru decyduje fakt, że są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia. O ile są odpowiednio zaimpregnowane, to wykazują odporność na wodę, wysoką temperaturę i zarysowania. Bezpośrednio na ich powierzchni można kroić i stawiać gorące garnki. Są niepalne, co odgrywa istotną rolę dla bezpieczeństwa.
Czy blat z marmuru ma jakieś wady? Poza wysoką ceną, która dla wielu sytuuje to rozwiązanie poza zasięgiem portfela, minus tego kamienia szlachetnego stanowi wysoka nasiąkliwość. Wchłania on wodę, a co gorsza również inne płyny, które powodują przebarwienia. A o te w kuchni nietrudno. Receptą na ten problem jest impregnacja, którą należy sumiennie i systematycznie powtarzać.
A jeśli chcesz wybrać kamienny blat kuchenny pozbawiony wad marmuru, postaw na granit. Przy zachowaniu wszystkich zalet (poza wyglądem) jest nienasiąkliwy i nie wymaga tak starannej pielęgnacji.
Rozwiązaniami pozwalającymi uzyskać jakość kamieni szlachetnych są blaty z konglomeratu i spieku kwarcowego. Zachowują porównywalną do marmuru i granitu odporność na uszkodzenia i równie pięknie się prezentują.
Drewniany blat kuchenny – naturalne i ekologiczne
Blaty z drewna cenione są za naturalność i piękno. Nigdy nie wychodzą z mody. Dają wiele możliwości aranżacyjnych. Ich wygląd zależy od rodzaju drewna, sposobu wykonania i obróbki powierzchni.
Blaty kuchenne wykonywane są z drewna litego i klejonego. Te drugie wyróżniają się większą trwałością na warunki panujące w kuchni. Nie wypaczają się i nie pękają. Charakteryzuje je większa odporność na wilgoć.
Wygląd drewnianego blatu zależy od wyboru gatunku drewna i sposobu jego obróbki. Najpopularniejsze są blaty dębowe, bukowe i jesionowe. Mogą być pozostawione w naturalnej formie, zaimpregnowane olejem, którego rodzaj będzie decydował o wybarwieniu powierzchni. Innym sposobem na zabezpieczenie i podkreślenie walorów drewna jest lakierowanie. Warstwa lakieru stanowi dodatkową ochronę i pozwala uzyskać połyskujące wykończenie.
Poznaj rodzaje blatów kuchennych. Przejdź do oferty >>>
Blaty drewniane w kuchni wymagają pielęgnacji i ostrożności w korzystaniu. W porównaniu do kamieni szlachetnych wykazują znacznie mniejszą odporność na uszkodzenia. Nie można kroić bezpośrednio na ich powierzchni ani stawiać gorących garnków. Zarówno olejowanie, jak i lakierowanie należy regularnie powtarzać, aby zachować ich trwałość na dłużej.
Pomimo istotnych wad ponadczasowe piękno i urok drewnianej powierzchni sprawiają, że nadal są to jedne z najchętniej wybieranych i najbardziej pożądanych blatów kuchennych. Niewątpliwym atutem blatów drewnianych jest ich stosunkowo niska cena, która waha się w zależności m.in. od grubości płyty.
Blaty kompozytowe – modne i trwałe
Z kompozytem bywa często mylony inny blaty kuchenny – konglomerat. Ten ostatnie to kruszywo marmurowe spojone żywicą poliestrową. Tymczasem blaty kompozytowe powstają z wodorotlenku glinu, żywicy akrylowej i pigmentów. Spodobają Ci się, jeśli lubisz nowoczesne i designerskie rozwiązania we wnętrzach.
Blaty kompozytowe cechują się trwałością porównywalną do kamienia, są twarde i wytrzymałe. Występują w różnych kolorach i wzorach. Niektóre do złudzenia przypominają kamień naturalny taki jak granit czy marmur.
Kompozyt na etapie produkcji jest niezwykle plastyczny, dzięki czemu można z niego wykonać blat, który płynnie przechodzi w zlewozmywak. Takie rozwiązanie jest praktyczne i niezwykle efektowne. Inne zalety kompozytów to:
- lekkość, nie wymagają montażu na szafkach o wzmocnionej konstrukcji,
- łatwość w czyszczeniu,
- możliwość naprawy, która przedłuża ich trwałość,
- przyjmowanie temperatury otoczenia,
- odporność na przebarwienia.
Pomimo swoich licznych zalet, kompozyty nie pozbawione są wad. Źle znoszą wysokie temperatury. Do tego nadal są rozwiązaniem drogim i ekskluzywnym.
Dowiedz się więcej o różnych rodzajach blatów kuchennych. Przejdź do poradnika >>>