Ciasto bez pieczenia to idealny pomysł na szybki deser! Idealnie nadaje się na lato, np. w postaci orzeźwiających serników czy tart ze świeżymi, sezonowymi owocami. Poznaj wyjątkowe przepisy na ciasta bez pieczenia!
Ciasto bez pieczenia ma wiele zalet. Jedną z nich jest szybkość przygotowania. Spód do ciasta bez pieczenia można przygotować zaledwie w kilka minut. Wystarczy pokruszyć na drobno herbatniki, wymieszać je z roztopionym masłem i wyłożyć w formie.
Co więcej, ciasto bez pieczenia przygotuje każdy, nawet ten, kto nie ma w domu piekarnika. Ponadto, jest to świetna alternatywa dla osób, którym wypieki nie zawsze się udają. Ciasta bez pieczenia mają kuszący wygląd i delikatny smak. Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Więcej znajdziesz na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia.
Ciasto bez pieczenia. Sernik z truskawką, limonką czy cynamonem?
Jednym z ciekawych pomysłów na ciasto bez pieczenia jest sernik na zimno. Zwłaszcza latem idealnie sprawdza się jako lekki, orzeźwiający deser, np. z limonką czy truskawkami. Jednym ze sprawdzonych przepisów jest truskawkowy sernik z matchą i limonką podawany z dodatkiem listków mięty. Deser idealnie sprawdza się w upalne dni dzięki soczystej truskawce i herbacie matcha!
Nie mniej okazale prezentuje się porzeczkowy sernik na zimno, który – dzięki owocom – ma przepiękny, wyjątkowy kolor! Warto połączyć go z czekoladowym spodem z dodatkiem kakao, by uzyskać jeszcze lepszy efekt! Choć porzeczka kojarzy się z dość kwaśnym smakiem, w cieście smakuje idealnie.
Innym świetnym pomysłem na ciasto bez pieczenia, które z pewnością przypadnie do gustu Twoim najbliższym jest torcik malinowo-czekoladowy. Torcik ma elegancki wygląd, a pod czekoladową polewą kryją się trzy, różnobarwne warstwy – czekoladowa, malinowa i śmietankowa przygotowane m.in. ze śmietanki, cukru pudru, żelatyny i, w zależności od warstwy – malin lub czekolady. Torcik jest niezwykle lekki, niezbyt słodki i stanowi świetną alternatywę dla ciężkich tortów z kremem. To propozycja idealna na wiosnę i lato!
Kolejnym rodzajem ciasta bez pieczenia jest przekładane ciasto rafaello. Do jego przygotowania potrzebne są m.in. herbatniki, mleko, budyń śmietankowy, cukier, biała czekolada, śmietanka i oczywiście płatki kokosowe! Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, a herbatniki, krem budyniowy, bita śmietana i biała czekolada stanowią idealne połączenie na weekendowy deser.
Miłośnicy świeżych owoców z pewnością będą zachwyceni tartą bez pieczenia. Krem do tarty przygotowuje się np. z serka mascarpone, śmietanki 30%, jajka, cukru pudru i żelatyny, i obkłada się go truskawkami, malinami, borówkami amerykańskimi, a całość posypuje się płatkami migdałów. Można także dodać listki mięty do dekoracji.