Chociaż dzisiaj herbata ta zdobywa popularność na całym świecie, to historia genmaichy zaczyna się w biednych japońskich domach. Liście herbaty były bowiem bardzo drogie, a ryż dodawano do nich, aby zwiększyć masę mieszanki i obniżyć jej cenę. Na pewno nikt nie spodziewał się, że ich połączenie będzie tak smakować!
Genmaicha – czym jest?
Genmaicha jest herbatą, która od wielu lat parzona jest w Japonii. Składa się z wysokiej jakości zielonej herbaty (zazwyczaj jest to sencha) oraz… ziaren prażonego brązowego ryżu. Ze względu na ten właśnie dodatek często nazywana jest więc popcorn tea, chociaż z zasady ziarna nie powinny być otwarte.
Karmelowy smak genmaichy (chociaż niektórym bardziej przypomina posmak kasztanów) idealnie pasuje do lekkich potraw. Wolisz czuć w herbacie aromat przypraw i zimy? Poznaj niezwykłe przepisy na świąteczną herbatę: https://www.fox360.net/pl/styl-%C5%BCycia/poznaj-niezwyk%C5%82e-przepisy-na-%C5%9Bwi%C4%85teczn%C4%85-herbat%C4%99.html
Genmaicha – właściwości
Genmaicha powstaje na bazie wysokiej jakości zielonej herbaty – dlatego też posiada wszystkie jej właściwości. Zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspomaga walkę organizmu z wolnymi rodnikami, a to z kolei spowalnia procesy starzenia się.
Już jedna filiżanka tego złocistego napoju wpłynie pozytywnie na układ trawienny. Regularne popijanie zielonej herbaty świetnie oddziałuje na układ krwionośny człowieka, ponieważ wzmacnia jego naczynia. Dodatkowo napój pomaga w regulacji poziomów cholesterolu oraz cukru.
Podobnie jak inne herbaty, tak i genmaicha, pozytywnie wpływa na zdrowie i higienę jamy ustnej, zapobiegając próchnicy i chorobom dziąseł. Więcej informacji na temat właściwości genmaichy znajdziesz na www.herbata.info.
Genmaicha – sposób parzenia
Popcorn tea zaparza się wodą o temperaturze od 65 do 80 stopni Celsjusza. Genmaichę – tak jak każdą inną zieloną herbatę – parz maksymalnie przez 3 minuty, a po zakończeniu procesu parzenia oddziel liście od naparu. W przeciwnym razie nabierze ona gorzkawego posmaku!
Ten sam susz można parzyć nawet trzykrotnie. Każde kolejne parzenie wydłużamy o co najmniej pół minuty w porównaniu do wcześniejszego.