oda na zdrowy tryb życia staje się zjawiskiem coraz bardziej powszechnym. Jako społeczeństwo dosłownie z każdym kolejnym rokiem przywiązujemy coraz większą wagę do tego, jak się odżywiamy, co pijemy oraz w jakim ogólnym stanie znajduje się nasz organizm.

Niestety, jak zawsze w przypadku mody, popularność danej rzeczy nie idzie w parze z wiedzą na jej temat. Bardzo często więc w dobrym celu używamy nieodpowiednich środków. Znakomitą ilustracją tej tezy może być kwestia soków owocowych oraz warzywnych. Jak wiadomo, są one zdrowe, w końcu przekonują nas o tym dziesiątki lub nawet setki różnorodnych reklam. Warto jednak wiedzieć, że sok sokowi nierówny: to, co kupujemy w sklepie, przeważnie nie może wykazać istotniejszych właściwości prozdrowotnych, a na dodatek niekiedy może nawet stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Alternatywą dla gotowych soków owocowych i warzywnych są oczywiście soki wyciskane. Dlaczego i pod jakimi względami są one lepsze od gotowych produktów? Przyjrzyjmy się tej kwestii nieco bliżej.

Dlaczego warto pić soki wyciskane?

Pierwszą istotną kwestią jest utrata właściwości odżywczych owoców w procesie ich przetwarzania. W przypadku soków pasteryzowanych jest ona niemal całkowita, zwłaszcza jeżeli chodzi o łatwo i szybko utleniające się witaminy, takie jak witamina E czy C. W przypadku soków nie poddanych pasteryzacji(nazywanych również sokami jednodniowymi), procesy utraty wartości odżywczych nie są tak radykalne, jednak również mają miejsce. Jeżeli więc chcemy wypić sok, który rzeczywiście będzie zawierał istotne pokłady witamin, jedynym dobrym rozwiązaniem będzie dla nas wyciskarka do soków. Oczywiście, wyciskany sok należy wypić bezpośrednio po jego przyrządzeniu(w przeciwnym wypadku również dojdzie do znaczącego utlenienia się większości witamin).

Kolejną istotną zaletą soków przyrządzanych samodzielnie jest to, że możemy na własną rękę wybrać owoce, z których powstanie sok. Nie grozi nam więc ryzyko, że wypijemy napój uzyskany z owoców lub warzyw nie pierwszej świeżości. W przypadku soków jednodniowych istnieje również ryzyko zarażenia grzybami lub bakteriami, które mogą powstawać w takich sokach wówczas, gdy tzw. łańcuch chłodniczy ulegnie nawet chwilowemu przerwaniu. W sytuacji, gdy pijemy sok przyrządzony za pomocą wyciskarki, takie ryzyko oczywiście nie może występować.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ