Nie od dziś wiadomo, że to, co zrobione samodzielnie, domowym sposobem, jest zazwyczaj nie tylko smaczniejsze, ale też dużo zdrowsze niż gotowe produkty, po które sięgamy w sklepach.
Jeśli uwielbiasz pichcić w kuchni rozmaite pyszności dla swoich bliskich, z całą pewnością przypadnie Ci do gustu domowej roboty szynka. Jej przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie, a do tego nie wymaga dużej ilości składników. Już teraz sprawdź, jak zrobić prawdziwą, domową szybkę i dowiedz się, dlaczego warto!
Zalety domowej szynki
Coraz częściej kupujemy w sklepach gotowe produkty, które bezpośrednio po wyjęciu z opakowania możemy zjeść. Nie ulega wątpliwości, że jest to niesamowicie wygodne. Nie musisz spędzać czasu w kuchni, przygotowując coś, co jest tak naprawdę na wyciągnięcie ręki. Omija Cię cały bałagan, a co za tym idzie, dodatkowe sprzątanie. A może jednak czasem warto zrobić coś samemu? Oczywiście, że warto i za tezą tą przemawia co najmniej kilka argumentów.
Na początek należy uświadomić jedną rzecz – samodzielne przygotowanie domowej szynki jest proste. Z zadaniem tym poradzisz sobie bez trudu nawet, jeśli nie czujesz się w kuchni jak ryba w wodzie. Kolejna kwestia to świeżość. Dokładnie wiesz, kiedy szynka była robiona, czego nie jesteś w stanie sprawdzić w sklepie. Poza tym domowa szynka to szynka zdrowa – bez konserwantów i innych sztucznych dodatków. To Ty decydujesz o tym, czym swój wyrób przyprawić.
A skoro już o tym mowa. Obecnie masz dostęp do całego mnóstwa najrozmaitszych przypraw. W związku z tym śmiało możesz eksperymentować, łącząc ze sobą różne zioła i przyprawy. Być może odkryjesz smak, który zawładnie podniebieniem Twoim i Twoich bliskich.
Wyrazista propozycja dla miłośników mięs
Lubisz dobrze przyprawione wędliny, które mają bardzo wyrazisty smak? Z pewnością więc przypadnie Ci do gustu na przykład pieczona szynka z sosem chrzanowym (dokładny przepis znajdziesz TUTAJ). Jeśli chcesz, aby Twoja szynka miała doskonale wyczuwalny smak i aromat, odpowiednio zamarynuj ją na dzień przed pieczeniem. Musisz natrzeć ją odrobiną soli i pieprzu, a następnie przygotować marynatę. Co takiego powinno się w niej znaleźć?
Po pierwsze ocet i olej rzepakowy – uznawany za jeden z najzdrowszych, który jest bogatym źródłem steroli roślinnych oraz kwasu omega-3. Mięso zyska charakterystyczny, wyrazisty smak dzięki cebuli, czosnkowi, liściom laurowym, zielu angielskiemu i goździkom. W marynacie nie może zabraknąć tymianku, który poprawia apetyt i wspiera trawienie. W ramach ciekawostki warto dodać, że tymianek sprawdza się doskonale w dolegliwościach gardła. Można też po niego sięgać w formie płukanki do pielęgnacji włosów – jak widzisz, ma naprawdę szerokie zastosowanie.
Przysłowiową wisienką na torcie jest wspomniany już sos chrzanowy. Nawiasem mówiąc, jest to fantastyczny dodatek do wszystkich rodzajów mięs. Z miejsca przypadnie Ci do gustu, jeżeli lubisz nieco bardziej ostre połączenia. Być może nie wiesz, ale chrzan posiada liczne właściwości lecznicze. Warto sięgać po niego w przypadku przeziębień i bólu zatok. Jest również doskonałym sposobem na niestrawność, ponieważ wspiera trawienie i poprawia przemianę materii. Sięgając zatem po chrzan, sięgasz jednocześnie po zdrowie i łączysz w ten prosty sposób przyjemne z pożytecznym!