Nie tylko kuchnia azjatycka słynie z grzybów, ponieważ w potrawach tej tradycyjnej kuchni polskiej znajdziesz je równie często. Sos grzybowy, zupa z grzybami, a może grzyby dodane do warzyw? Marynowane, duszone, smażone, a nawet grillowane, tak naprawdę wykorzystujemy je w różnej wersji i za każdym razem smakują pysznie. Czy grzyby są zdrowe, czy możemy zajadać się nimi bez ograniczeń? Poznaj najlepsze dania z grzybami z roli głównej.
Jesienne grzybobranie
Jedną z najbardziej lubianych form spędzania wolnego czasu jesienią, są spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów. Doświadczeni grzybiarze doskonale wiedzą, które gatunki są bezpieczne i jadalne, a od których należy stronić. Musisz wiedzieć, że w polskich lasach występują trujące grzyby, które w skrajnych przypadkach doprowadzają do niewydolności wątroby i zgonu. Jeśli lubisz grzyby w różnej, kulinarnej odsłonie, ale nie bardzo znasz się na ich zbieraniu, lepiej wybierz najlepszej jakości, już gotowe przetwory grzybowe. W dobrych sklepach znajdziesz te marnowane, idealne na zupę albo w postaci sosu.
Grzyby z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni przez cały rok. Jesienią najlepsze są te świeże, duszone albo smażone. Przez cały rok sprawdzą się jednak grzybki marynowane w occie, doskonałe jako zimna przekąska do obiadu czy kolacji. Ta sama zasada dotyczy sosów grzybowych oraz grzybów suszonych, a te ostatnie są idealne i to nie tylko na święta.
Grzyby w polskiej kuchni
Jakie grzyby lubimy jeść najbardziej? Najpopularniejsze są oczywiście dostępne przez cały rok pieczarki, ale uwielbiamy też sezonowe kurki czy podgrzybki. Czy wiesz, że o ile grzyby są dobrze znane w polskiej, tradycyjnej kuchni, to nie we wszystkich krajach docenia się ich smak, a nawet walory odżywcze? W niektórych krajach ich zbieranie w lasach jest wręcz zabronione.
Jakie dania z grzybami w roli głównej lubimy najbardziej? Grzyby z reguły wykorzystujemy do zrobienia sosów do mięs. Świetnie pasują do drobiu czy wieprzowiny, pysznie komponują się przede wszystkim z indykiem. Polskie kulinaria zakładają wykorzystanie leśnych grzybów również jako dodatek do ryb. W tej odsłonie najlepiej sprawdzą się w wersji grillowanej albo smażonej na maśle.
Na polskich stołach króluje też grzybowa zupa, bardzo często ugotowana z wykorzystaniem delikatnych w smaku pieczarek.
Grzyby mogą występować na talerzu nie tylko jako dodatek czy farsz w kotletach lub krokietach. Te panierowane z powodzeniem mogą stanowić główny składnik posiłku, idealnie będą pasować do lekkiej sałatki i ryżu.
Polacy uwielbiają grzyby i najczęściej zajadają się z nimi z dodatkiem kaszy, ryżu, makaronów. Świetnie sprawdza się sos grzybowy z makaronem typu świdry albo grzybowa zasmażka do kaszy pęczak. Grzyby są popularne nie tylko w wersji obiadowej. Sprawdzają się też doskonale jako dodatek do tostów albo jajecznicy. Niektóre gatunki można jeść surowe, dzięki czemu świetnie pasują jako składnik lekkiej sałatki.