Jak przygotować perfekcyjną kawę w domu?

Jedną z najbardziej spektakularnych zmian jakie zaszły w polskich domach na przestrzeni lat jest sposób picia kawy. Jeszcze do niedawna w każdym domu w naszym kraju pito kawę tzw. plujkę czy inaczej mówiąc kawę po turecku. Ale nawet ta kawa przyrządzana była w mocno uproszczony sposób, czyli dwie łyżki zmielonej kawy zalewało się wrzątkiem. Koniecznie należało potem odczekać chwilę, bo w przeciwnym razie kawę się jadło a nie piło. Od tego czasu technika parzenia kawy przeszła ogromne przeobrażenie i zmieniło się postrzeganie samego napoju.

Czy można przygotować perfekcyjną kawę kawę w domu?

Oczywiście, że można i to bez względu na technikę wykonania, jednak zawsze podstawą takiego napoju musi być kawa świeżo palona. Tylko taka bowiem będzie emanowała silnym smakiem, mocą i aromatem. Jeżeli uda nam się otrzymać taką właśnie kawę świeżo paloną, to nawet technika przygotowania jej po turecku da nam wspaniały i aromatyczny napój.

Kawa świeżo palona dla kawy po turecku

Nie ma niczego złego w tak przygotowanej w domu kawie, a wręcz przeciwnie. Kawa po turecku jest naprawdę mocna i stawiająca na nogi. Jeżeli preferujemy taką właśnie kawę, tzw. sypaną, warto zaopatrzyć się w stalowy tygielek. A sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy do tygielka nalać odpowiedniej ilości wody i postawić go na płytę. Gdy woda się zagotuje szybko wsypać do niej właściwą ilość kawy świeżo palonej. Kawa musi się tylko zaparzyć, nie gotować. Podobnie parzyło się kawę choćby na Bałkanach i to w ogromnych ilościach. Do dużego garnka z gotującą się i osłodzoną wodą wsypywało się mnóstwo kawy, która błyskawicznie tworzyła na powierzchni gęsty kożuch. Woda z kawą nie powinna się już gotować. Potem wystarczyło skropić ten kożuch kilkoma kroplami zimnej wody, by kożuch opadł a kawę dało się przelać do małych filiżanek. Te słodki i gęsty, gorący napój natychmiast stawiał na nogi.

Wersja z tygielkiem jest znacznie bardziej elegancka, szczególnie wtedy, gdy zgodnie ze zwyczajem kawiarnianym, każdy z domowników otrzymuje kawę we własnym tygielku.

Kawa na sposób włoski

Jeżeli jesteśmy w posiadaniu kawy świeżo palonej warto również zaopatrzyć się we włoską macchinetkę. To trójczęściowe urządzenie pozwala na przygotowanie aromatycznego napoju w niewielkich ilościach ale niezwykle mocnego. Wystarczy do sitka wsypać kawę, na dno wlać wodę, zakręcić i postawić na gaz. Po chwili pod wpływem wytwarzającego się ciśnienia gorąca woda przechodzi przez kawę i w górnej części urządzenia pojawia się gorący napój.

Artykuł powstał we współpracy z https://beardedcoffee.pl/

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ