Zdecydowanie najlepszym dodatkiem do każdego deseru jest bita śmietana. Dodawana jest przede wszystkim do sałatek owocowych, lodów, a nawet aromatycznej kawy. Większość osób decyduje się na zakup gotowej bitej śmietany, jednak najlepiej przygotować ją samodzielnie. W jaki sposób? Z pomocą przyjdzie specjalny syfon, jednak na który warto się zdecydować?
Czym jest syfon?
Syfon to wielofunkcyjny sprzęt kuchenny, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Sprawdza się idealnie nie tylko do ubijania śmietany, ale również do przygotowywania sosów, lekkich musów czy też kolorowych napojów gazowanych. Biorąc jednak pod uwagę fakt, iż w sklepach wybór syfonów jest bardzo duży, na co zatem należy zwracać uwagę, kupując ten sprzęt?
Syfony do zastosowania domowego
Syfon Orion
Sprawdza się on idealnie do przygotowywania nie tylko bitej śmietany, ale również dań kuchni molekularnej. Jest on wykonany z połączenia aluminium oraz sztucznego tworzywa. Taki syfon nie nadaje się w ogóle do mycia w zmywarce, można w nim przygotowywać wyłącznie zimne produkty a do jego działania niezbędne są specjalne naboje N2O. Koszt to około 78zł
Syfon Mastrad Paris
Ten syfon ma nieco szersze zastosowanie, ponieważ można w nim przygotowywać zarówno zimne, jak i gorące dodatki. Syfon ten został wykonany z wysokiej jakości anodowanego aluminium, które umożliwia podgrzanie jego zawartości do około 50 stopni. Model ten składa się z kilku elementów, które można bez problemu rozłożyć oraz wyczyścić. Koszt to około 290 zł.
Syfony dla profesjonalistów
Syfon ISI
Takiego syfonu można używać zarówno w domowym zaciszu, jak i w profesjonalnej kawiarni czy restauracji. Można w nim przygotowywać nie tylko bitą śmietanę, ale również pianki, musy, sosy oraz zupy. Jego zaletą jest to, że przygotowane w nim dodatki można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Dosyć istotny jest fakt, iż w zestawie znajduje się specjalna końcówka w kształcie tulipana, która służy do serwowania oraz dekorowania. Koszt takiego syfonu wynosi około 318 zł.
[w zależności od tekstu]