Choć kuchenki indukcyjne cieszą się współcześnie dużym i wciąż rosnącym zainteresowaniem, modele gazowe czy elektryczne pozostają ciekawym wyborem dla osób, które aranżują i wyposażają kuchnię w mieszkaniu czy domu. Każda z wymienionych technologii ma swoje zalety, ale i wady. Jak zatem wybrać najlepszą i czym się kierować? Choć nie udzielamy jednoznacznej odpowiedzi, praktycznymi uwagami wspieramy Cię w podjęciu najlepszej decyzji.
Kuchenka gazowa
Dość popularna opinia głosi, że dania przygotowywane na kuchni gazowej przewyższają walorami smakowymi te, które powstają na płytach elektrycznych czy indukcyjnych. Trudno jednak znaleźć merytoryczne i obiektywne argumenty na poparcie tej tezy. Być może wynika ona z praktycznej kwestii, mianowicie tego, że płomień na kuchence gazowej widzimy, a przez to łatwiej nam go kontrolować, w ten sposób „panując” nad przygotowywanym daniem.
Widoczność płomyka nie zamyka jednak listy zalet kuchenki gazowej. To wciąż bardzo popularne urządzenie AGD wyróżnia się m.in.:
- niską awaryjnością,
- niezależnością od przerw w dostawie energii,
- niskim kosztem eksploatacji,
- dopasowaniem do większości naczyń do gotowania – w porównaniu np. do płyt indukcyjnych.
Działanie kuchni gazowej jest też neutralne i w pełni bezpieczne np. dla osób korzystających z rozrusznika serca. Niestety są też i wady. Korzystanie z kuchni gazowej wymaga stałego połączenia z siecią gazowniczą lub regularnej wymiany butli gazowych, które zajmują cenną przestrzeń. Ponadto nieszczelna instalacja może być groźna dla zdrowia, a nawet życia domowników, podobnie jak eksplozja gazu. Nic zatem dziwnego, że wielu użytkowników kuchenek gazowych na wszelki wypadek wykupuje ubezpieczenie mieszkania na stronie https://www.ubezpieczeniemieszkania.pl/.
Kuchenka elektryczna
Kuchnie elektryczne zapewniają istotny walor w postaci relatywnie szybkiego przygotowywania potraw. Do jej działania nie trzeba niczego więcej niż połączenia przewodem z siecią elektryczną. Montaż jest więc łatwy i możliwy w praktycznie każdym budynku (czego nie można powiedzieć o kuchniach gazowych). Użytkownicy kuchenek elektrycznych ze standardowymi płytami, które nagrzewają się dzięki wbudowanym spiralom, doceniają łatwość czyszczenia tej powierzchni. Istotnym atutem jest też nieopalanie płomieniem garnków i patelni. W trakcie gotowania czy smażenia nie ma też ryzyka, że przypadkowo zgasisz płomień. Obawy może budzić jednak dynamika wzrostu cen prądu czy niska efektywność przynajmniej części urządzeń dostępnych na rynku.
Kuchenka indukcyjna
Jeśli szukasz energooszczędnego, optymalnego rozwiązania technicznego do swojej kuchni, wiele argumentów leży po stronie płyt indukcyjnych. Dzięki wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej metalowe (ferromagnetyczne) naczynie nagrzewa się w szybkim tempie, a zużycie energii jest niższe nawet o ok. 25% w stosunku do tradycyjnych technologii.
Płyty indukcyjne prezentują się bardzo nowocześnie i minimalistycznie, dlatego tak chętnie są wkomponowywane do remontowanych czy aranżowanych od podstaw kuchni. Użytkownicy cenią w nich łatwość czyszczenia czy prostotę obsługi.
Niestety – minusem może być wysoka cena urządzenia. Do tego dochodzi przymus korzystania z ferromagnetycznych garnków czy patelni. Ewentualne uszkodzenie płyty indukcyjnej – np. jej pękniecie – jest kosztowną awarią. Z tego względu coraz częściej Polacy decydują się na ubezpieczenie urządzenia. Więcej o tej polisie przeczytasz na stronie https://www.ubezpieczeniemieszkania.pl/blog/ubezpieczenie-plyty-indukcyjnej.