Zdrowe, naturalne soki warzywne i owocowe powinny stanowić ważny element diety każdego człowieka. Świadomość tego faktu stale rośnie, dlatego coraz więcej osób decyduje się na zakup wyciskarki do soku. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że sam wybór urządzenia do wyciskania soków nie jest prostym zadaniem. Warto poznać kryteria wyboru tego urządzenia.
Rodzaje wyciskarek
Wyciskarki do soku możemy podzielić na urządzenia ręczne i elektryczne. Modele ręczne są przeznaczone do wyciskania soków z niewielkich ilości warzyw liściowych oraz ziół. Mają niską wagę i niewielkie rozmiary. Wyciskarki elektryczne możemy podzielić na jedno i dwuślimakowe. Ślimak może być w nich ustawiony pionowo lub poziomo. Odrębną kategorię stanowią wyciskarki do cytrusów.
Wyciskarki jednoślimakowe
Wśród wyciskarek jednoślimakowych możemy wyróżnić modele z ostrzami oraz bez ostrzy. Modele posiadające ostrza pracują szybciej. Wadą tych urządzeń jest fakt, że pozbawiają one sok części składników odżywczych. Wyciskarki bez ostrzy pracują dużo wolniej, ale pozwalają uzyskać bardziej wartościowy sok.
Wyciskarki dwuślimakowe
Wyciskarki dwuślimakowe są wyposażone w dwa wałki. Sok uzyskany w wyciskarce dwuślimakowej zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Urządzenia tego typu są uważane za najbardziej efektywne. Pewną wadą wyciskarek dwuślimakowych jest bardzo długi czas potrzebny na przygotowanie soku.
Wyciskarki do cytrusów
W przypadku wyciskarki do cytrusów warto zwrócić uwagę na wielkość pojemnika na sok, która może wahać się w granicach 0,2-1 litra. Aby wyciskać sok dla więcej niż jednej osoby, warto wybrać pojemnik przynajmniej półlitrowy. Dzbanek na sok powinien być przezroczysty. Dobrym pomysłem jest wybór modelu, którego plastikowa konstrukcja jest wzmocniona metalowymi elementami.
Moc wyciskarki
Moc wyciskarek do soku waha się w przedziale 100-450 W. Wybierając konkretny model, należy wziąć pod uwagę rodzaj owoców i warzyw, jakie będziemy poddawać obróbce. W przypadku twardych (marchewka, seler, burak) warto wybrać model o mocy w granicach 180-200 W. Do przetwarzania cytrusów w zupełności wystarczy wyciskarka o mocy 20-85 W.
Rodzaj ślimaka
Wybierając wyciskarkę do soku, należy zwrócić uwagę na to, aby jej ślimak był zbudowany z materiałów wolnych od bisfenolu A (PBA Free), który jest szkodliwy dla organizmu człowieka. Część producentów stosuje w wyciskarkach ślimaki wykonane z ceramiki.
Otwór wejściowy
Wielkość otworu wejściowego świadczy o tym jak szybko i efektywnie urządzenie będzie przetwarzać owoce i warzywa. W zależności od modelu średnica otworu może się wahać między 4 a 7,5 cm. Im większa średnica otworu, tym wyższa wydajność wyciskarki. Jeżeli planujemy używać jej często, to warto wybrać model z większym otworem.
Wyciskarki do soku mogą posiadać również szereg dodatkowych funkcji i akcesoriów. Jest to w dużej mierze uzależnione od wybranego modelu. Automatyczne odprowadzanie miąższu, regulacja gęstości soku czy blokada kapania to tylko niektóre z funkcjonalności. Niezależnie od stopnia zaawansowania, warto mieć w domu wyciskarkę do soków. Dzięki temu jesteśmy w stanie wzbogacić nasze menu o szereg wartościowych składników.