Niezbędne przybory kuchenne do pieczenia tart

Tarty, kto za nimi nie przepada? Z boczkiem, serem pleśniowym lub z owocami. Wybór jest przeogromny. Tarta to danie, które przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób, a do tego jest bardzo sycące. Po tartę sięga się najczęściej w awaryjnych sytuacjach, czyli wtedy, gdy mają pojawić się niespodziewanie goście. Tarta to rodzaj wypieku, który składa się głównie z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia. Decydując się jednak na przygotowanie przepysznej tarty, niezbędne jest posiadanie odpowiednich przyborów. W co zatem należy się zaopatrzyć?

Forma do pieczenia

Każda tarta charakteryzuje się okrągłym kształtem oraz karbowanym brzegiem. Aby jednak przygotować ten przysmak, niezbędne jest posiadanie odpowiedniej formy. Najlepiej w tym przypadku sprawdzi się ceramiczna forma do pieczenia, którą tuż po wyjęciu z piekarnika można bezpośrednio postawić na stole. Ceramiczna forma jest łatwa w czyszczeniu, a ciasto w ogóle do niej nie przywiera. Nie należy się również obawiać jej zarysowania podczas krojenia nożem, ponieważ jest na to niezwykle odporna.

Forma silikonowa

Silikonowa forma jest dosyć płytka, dlatego podczas przenoszenia jej z piekarnika na stół należy uważać, aby utrzymać tartę w ryzach. Jej główną zaletą jest to, że nie trzeba jej w ogóle natłuszczać, a ciasto po ostygnięciu bardzo łatwo się z niej wyjmuje. Taka forma jest niezwykle odporna na różne temperatury, dlatego też można ją również wykorzystać do przygotowywania zimnych deserów.

Teflonowe formy do pieczenia

Takie formy są oczywiście droższe od tych silikonowych, jednak bardzo szybko się nagrzewają, dzięki czemu ciasto jest lepiej dopieczone oraz chrupiące. Podczas wyjmowania lub krojenia tarty należy jednak uważać, gdyż taka forma bardzo łatwo ulega zarysowaniu.

Forma szklana

Żaroodporne naczynie można wykorzystać nie tylko do upieczenia tarty, ale również do mrożenia potraw. Taka forma niestety bardzo wolno się nagrzewa, jednak tarta, która się w niej znajduje, przez dłuższy czas pozostaje świeża oraz ciepła.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ