Jeśli w kolekcji sztućców znajdują się wyłącznie łyżki, widelce oraz noże to warto pomyśleć nieco o ich urozmaiceniu. Obecnie każda gospodyni domowa decyduje się na przygotowywaniu potraw z różnych stron świata, co oznacza, iż podstawowe rodzaje sztućców mogą się okazać niewystarczające. W co zatem warto zainwestować?
Widelec do ślimaków
Kuchnia francuska wymaga posiadania specjalnych sztućców. Przygotowując przykładowo ślimaki warto zainwestować w specjalny widelec z dwoma zębami oraz szczypce do chwytania muszli, dzięki którym wydobycie mięsa będzie bardzo proste.
Nóż do ryb
Ryby królują na polskich stołach, jednak większość z nich zawiera znienawidzone ości, przez co ich jedzenie w elegancki sposób jest praktycznie niemożliwy. Na szczęście w sklepach można obecnie zakupić specjalny nóż do ryb, który jest szeroki, tępy i umożliwia w łatwy sposób oddzielenie ości od mięsa.
Widelec do sałat
Przeniesienie porcji sałaty na talerz to spore wyzwanie dla każdej osoby. Z tego względu warto zaopatrzyć się w specjalny widelec przypominający swoim wyglądem łyżkę, jednak zakończony jest płytkimi zębami. Taki widelec bardzo dobrze chwyta liście sałaty oraz pozostałe składniki, dlatego też jest niezbędny w każdej kuchni.
Nóż do sera
Krojenie serów nie jest proste, ponieważ plasterki tego przysmaku kleją się do powierzchni noża, co jest niezwykle irytujące. W tym celu wynaleziono specjalny nóż, który charakteryzuje się ostrzem z małymi ząbkami oraz specjalnymi otworami w bocznym przekroju, dzięki czemu plastry sera nie przylegają do jego powierzchni.
Nóż i łopatka do tortu
Na ważnych uroczystościach rodzinnych praktycznie zawsze znajduje się tort, który jest niezwykle trudny do pokrojenia na mniejsze kawałki. Na szczęście z pomocą przychodzi tutaj nóż i łopatka, które są niezbędne do serwowania kawałków tortu.
Nóż do masła
Prawdą jest, iż do smarowania nie należy używać zwykłego noża. Na szczęście powstał specjalny nóż do masła, dzięki któremu rozsmarowanie tego produktu na kromce chleba jest niezwykle łatwe.