Zarówno jesienią jak i zimą powinniśmy sięgać po dania i potrawy, które dostarczą nam odpowiedniej ilości energii i rozgrzeją nas w zimne dni. Dodatkowo, długie zimowe wieczory sprawiają, że wolny czas, aż chce się spędzać w kuchni – możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych posiłków. Jakie potrawy będą idealne na zimowe dni? Dziś mamy dla Ciebie kilka kulinarnych propozycji, które miejmy nadzieję, zainspirują Cię do ich przygotowania!
Pora na sycące dania
Zimą w naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się rozgrzewające dania – najlepiej w formie zup bądź jednogarnkowych dań. Obowiązkowo, każde z nich musi być doprawione aromatycznymi, pikantnymi przyprawami, których zapach i smak rozgrzeje nas już na samą myśl o nich. Jednym z najpopularniejszych dań jest rosół – bez niego wiele polskich gospodyń nie wyobraża sobie niedzieli, a już na pewno zimy. Z zup, idealnym wyborem na zimowe dni, będzie również barszcz czerwony bądź tradycyjny polski żur. Ponadto, rozgrzewająco mogą zadziałać wszelkiego rodzaju kasze z gulaszem, tradycyjny polski bigos czy też tzw. leczo. Pamiętajmy, że każdy z nas lubi coś innego, a sekretem stworzenia rozgrzewającej potrawy jest zastosowanie odpowiednich przypraw i dodatków.
Nie tylko domowe dania
Przygotowanie rozgrzewających dań w domu zabiera nam często sporo czasu. Zdarzają się dni, gdy go po prostu nie mamy, bądź chcemy spędzić dzień w miłej i klimatycznej restauracji. Wiele polskich restauracji, posiada specjalne zimowe i letnie menu. Jedną z takich restauracji jest naskrajnej.pl, która w swoim zimowym menu posiada wiele dań przygotowanych na bazie dziczyzny, takich jak: zupa myśliwska, pierogi, tatar, gulasz z dzika czy karkówka oraz wiele więcej. Każde z tych dań jest idealnym pomysłem na zimowy obiad. Decydując się na popołudnie w tym miejscu, mogą być Państwo pewni, że rozgrzeje Was nie tylko smak i aromat przygotowanych potraw, ale również sam klimat miejsca. Rustykalny styl, w którym urządzona jest restauracja wprowadza ciepłą atmosferę, do której chce się wracać.