Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – koniec, kropka. Niestety często podchodzimy do niego po macoszemu, zrzucając to na karb porannych obowiązków i wszechobecnego pośpiechu. To duży błąd, który może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia. Warto zatem zadbać o nieco wcześniejszą pobudkę i przygotowanie sobie porannego posiłku.
Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia
Dlaczego śniadanie jest tak ważne? Powód jest prosty – daje nam ono energię na poranek i południe. Dzięki niemu nasz organizm funkcjonuje wydajniej, a my jesteśmy odpowiednio skoncentrowani. Pełnowartościowe śniadanie powinno dostarczać nam dużej ilości węglowodanów złożonych, których właściwości sprawiają, że stężenie cukru łagodnie się podnosi, tym samym dostarczając energii przez dłuższy czas. Ponadto warto zadbać, aby nasz poranny posiłek zawierał witaminy z grupy B, cynk, magnez, błonnik pokarmowy oraz białko.
Pomysły na zdrowy początek dnia
Pieczywo (najlepiej wieloziarniste) jest znakomitym składnikiem pożywnego, zdrowego śniadania. Sprawdzonym przepisem są jajka w koszulce na tostach – https://uwielbiam.pl/przepis/jajka-w-koszulce-na-tostach. Ogromną zaletą tego śniadania jest prostota i ekspresowy czas przygotowania – wystarczy zaledwie 15 minut. Pierwszym krokiem jest upieczenie kromek chleba wieloziarnistego w piekarniku lub tosterze do momentu aż się zarumienią. Następnie należy pokroić fasolkę szparagową na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Kolejny etap to zagotowanie wody z octem i wlanie do niej jajka – dodatkowo wymagane jest użycie łyżki do obtoczenia żółtka białkiem i poczekanie do momentu jego ścięcia. Ostatnim krokiem jest udekorowaniem kromek fasolką, jajkami oraz doprawienie ich pieprzem i solą.
Innym równie szybkim przepisem jest sałatka z tuńczykiem, której przygotowanie także nie powinno zająć więcej niż akademicki kwadrans – https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-tunczykiem-12. Aby to pyszne danie fit zawitało na talerzu, na samym początku należy ugotować zieloną fasolkę szparagową al dente i pokroić cebulę w talarki. Następnie trzeba ugotować jajka na półtwardo – powinno wystarczyć 3 minuty od zagotowania wody. Kolejny krok to wymieszanie ze sobą składników – sałaty, tuńczyka, cebuli, fasolki oraz kaparów. Na koniec wystarczy dodać połówki jajek, skropić sałatkę oliwą i dodać do niej przyprawy (sól i pieprz).
Ostatnim proponowanym śniadaniem jest danie nieco bardziej czasochłonne. Jego smak wynagradza jednak wczesną pobudkę. Chodzi o tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej, czyli szakszukę z ciecierzycą – https://uwielbiam.pl/przepis/szakszuka-z-ciecierzyca.
Śniadanie ma bardzo duży wpływ na nasz dzień, warto więc zacząć go zdrowo i pożywnie!