Każdy z nas pewnie kojarzy takie desery jak panna cotta i tiramisu, a być może także crostatę. We włoskiej kuchni nie brakuje wielu dań i deserów, które chętnie spożywamy, a które niekoniecznie są dla nas zdrowe. Jak je przygotować, by nie szkodziły, a były samą przyjemnością dla podniebienia?
Czy słodycze mogą być zdrowe?
Jednym z często powtarzających się haseł dotyczy tego, by w naszej diecie ograniczyć słodkości. Cukierki, ciasteczka, czekoladki… możliwości jest naprawdę wiele. To niestety może mieć też zgubny wpływ na nasze zdrowie, prowadząc do wielu różnych dolegliwości. Niestety, taka już nasza ludzka natura, że to, co słodkie kojarzy się z przyjemnością i tym chętniej po to sięgamy. Żeby mieć świadomość, z jakim zagrożeniem mierzymy się codziennie, warto poznać, z czym mamy do czynienia.
Jakie są najbardziej niezdrowe desery wymienia artykuł na gar.com.pl, co może być pewną ciekawostką dla osób, które nie do końca mają świadomość tego, jakie bomby kaloryczne na co dzień jadamy. Chodzi przede wszystkim o ich skład, na czele z cukrem jako czymś, czego powinno się unikać.
Ciężko jednak odmówić sobie takich przyjemności, jak choćby w postaci popularnych włoskich deserów – ciast i ciasteczek. Jeżeli jednak podejdziemy do tematu mądrze, zjedzenie czegoś słodkiego od czasu do czasu nie będzie tak bardzo szkodliwe.
Jakie są najpopularniejsze włoskie desery?
Włosi zdecydowanie potrafią gotować, piec i ogólnie rzecz ujmując przyrządzać posiłki. Z pewnością każdy z nas kojarzy choćby słodkie i puszyste tiramisu, czyli deser złożony z kilku warstw na biszkopcie i z dodatkiem kawy, sera oraz żółtek jaj i cukru. Równie smaczna jest delikatna panna cotta, która swoim wyglądem przypomina trochę mleczną galaretkę. Do jej przyrządzenia używa się śmietanki, mleka, żelatyny oraz cukru, a często i wiele innych dodatków.
Do włoskich deserów zaliczają się także lody oraz smaczne ciasto crostata, które jest tartą na kruchym cieście z dodatkiem dżemu. Każde z tych deserów jest niezwykle pysznych i dodatkowo bardzo bogatych w cukier i inne składniki uważane za niezbyt zdrowe.
Jak przygotować zdrowe i pyszne desery włoskie?
Przede wszystkim wszelkiego rodzaju desery włoskie, ale nie tylko włoskie, bo dotyczy to wszystkich słodyczy – najlepiej wykonywać samodzielnie. Dlaczego? Kupne gotowe produkty często nafaszerowane są różnego rodzaju dodatkami, które jeszcze wzmacniają ich niezdrowe właściwości, a wykonując wszystko w domu, mamy kontrolę nad tym, co znajduje się w posiłku. Warto przy tym szukać zdrowszych i bardziej dietetycznych zamienników dla niektórych składników, co też powinno pomóc. Jeżeli nie chcemy by było zbyt słodkie warto dać mniej cukru, albo zastąpić go innym.
Gdzie szukać przepisów na zdrowe włoskie desery?
W internecie przepisów różnego typu nie brakuje. Wystarczy poszukać i sprawdzi, a potem samodzielnie przyrządzić te, które będą nam odpowiadać. Wśród wielu różnych włoskich deserów z pewnością znajdzie się sporo propozycji na zdrowe przekąski, które jednocześnie będą także smaczne. Znajdą się więc przepisy dietetyczne, bezglutenowe, bez dodatku cukru itd. Obecnie fit może być każdy posiłek, nawet włoskie słodycze.