W wielu domach przynajmniej od kilku tygodni trwają powolne przygotowania do nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Z każdym dniem przybywa nam pracy, bo jak co roku staramy się, aby ten czas był wyjątkowy dla nas i naszych najbliższych. Teraz jest ten moment, kiedy zaczynamy już myśleć o świątecznych potrawach i szukamy smakowitych przepisów, które zachwycą wszystkich gości.
Zaplanowanie dań i przekąsek na tak uroczysty czas może przysparzać kłopotów. Kto z nas nie zastanawiał się choć raz co przygotować na wigilijną kolację? Czy skorzystać z rodzinnych przepisów czy może tym razem zdecydować się na nieco bardziej nowoczesne menu? Podpowiadamy, jak możecie podejść do tego tematu w tym roku.
Przepisy na tradycyjne świąteczne dania
Praktycznie w każdej rodzinie są dania, które wręcz muszą znaleźć się na wigilijnym stole, bo to bez nich nie wyobrażamy sobie tych grudniowych świąt. Zwykle są to tradycyjne potrawy, jak np.
- zupa grzybowa lub czerwony barszcz,
- pierogi z kapustą i grzybami,
- sałatka jarzynowa,
- śledzie,
- smażony karp lub
- ryba po grecku.
Bardzo często takie przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie – znamy je doskonale ze swojego dzieciństwa i z pewnością ich smak poznają także kolejne pokolenia. I takie właśnie dania są najbardziej wyczekiwanym punktem w świątecznym menu.
Inspirujące przepisy na nowoczesne potrawy
Każde świąteczne spotkanie to doskonała okazja, aby zaprezentować gościom swój talent kulinarny, a także zabrać ich w niezwykłą podróż w nieznane. Nie przerywając tradycji przekazywania sobie przepisów, możemy łączyć rodzinne menu z nieco bardziej nowoczesnymi propozycjami, które znajdziecie np. tutaj: www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow.html. Wśród nich są między innymi przepisy na:
- zapiekankę z porami i rybą,
- zupę rybną,
- wegetariańskie gołąbki,
- pieczonego łososia w cieście francuskim lub w azjatyckiej marynacie,
- a na deser pieczone cynamonowe jabłka.
Takie innowacyjne pomysły z pewnością urozmaicą świąteczne posiłki i pozwolą gościom poznać nowe smaki, które być może na co dzień nie goszczą na ich stołach. To świetny sposób, aby połączyć tradycję z nowoczesnością – dzięki temu już w tym roku stworzymy smakowite i niezapomniane święta dla bliskich nam osób.