środek do czyszczenia piekarnikówCiężko wyobrazić sobie kuchnie bez piekarnika – jest on niezbędny zarówno do przygotowywania wytwornych dań mięsnych, pysznych ciast, jak i kupionej w sklepie pizzy. Bez wątpienia ułatwia przygotowywanie zdrowych posiłków oraz pozwala na rozwijanie kulinarnych umiejętności. Aby jednak przez długi czas działał bez zarzutu, należy dbać o jego czystość, co nierzadko stanowi ogromne wyzwanie – jest tego świadomy każdy, kto chociaż raz w życiu próbował szorować jego wnętrze z zaschniętego brudu i tłuszczu. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym dbanie o czystość piekarnika jest o wiele prostsza. Na jakie produkty postawić?

Specjalistyczne preparaty do czyszczenia piekarników

Czyszczenie piekarnika to bez wątpienia jedna z najgorszych czynności domowych. Z pewnością nie warto tego robić jedynie za pomocą wody z płynem do naczyń i ostrej gąbki – działanie takie nie tylko pochłonie mnóstwo czasu i sił, ale ostra powierzchnia myjki może porysować jego wnętrze. Najlepszym sposobem na zabrudzony piekarnik jest odpowiedni preparat. Do wyboru mamy wiele możliwości:

  • Środek do czyszczenia piekarników w sprayu jest najlepszym wyjściem, jeżeli nie mamy do czynienia z mocno zaschniętymi zabrudzeniami. Zazwyczaj wystarczy spryskać za jego pomocą wnętrze piekarnika oraz szybkę, a następnie przetrzeć powierzchnię mokrą ścierką. Preparaty takie warto używać po każdym użyciu piekarnika, bezpośrednio po zakończeniu pieczenia, jednak, gdy będzie już ostudzony. Dzięki temu nigdy nie będziemy musieli zmagać się z trudnymi do usunięcia, zaschniętymi plamami.
  • Kolejnymi często używanymi środkami są specjalne mleczka do czyszczenia piekarników. Ich atutem jest to, że lepiej się pienią oraz zawierają w sobie mikrogranulki, które skutecznie usuwają nawet najbardziej oporny i uciążliwy tłuszcz. Do wyboru mamy nawet mleczka, które dodatkowo zakonserwują powierzchnie oraz zabezpieczą ją, co zmniejsza ryzyko ponownego przywierania spalenizny.
  • Jeszcze innymi produktami są specjalne środki do usuwania najbardziej zaschniętego tłuszczu, którymi pokrywa się ścianki piekarnika, a następnie pozostawia na odpowiedni okres czas – zazwyczaj kilka lub kilkanaście minut. Niekiedy niezbędne jest włączenia piekarnika na niską temperaturę, co pomaga w rozpuszczeniu tłuszczu. To bardzo skuteczne środki, które jednak mogą być nieco drażniące dla delikatnych osób, dlatego warto używać ich ze szczególną ostrożnością.
  • Podczas czyszczenia piekarnika nie możemy zapomnieć o zabrudzonym ruszcie. Najlepszym sposobem, aby przywrócić mu czystość, jest zastosowanie specjalnej szczotki, która pomoże w pozbyciu się nawet zaschniętego tłuszczu, a jednocześnie nie zniszczy jego powierzchni.
[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ