Czym byłaby polska kuchnia bez charakterystycznych góralskich przysmaków? Dania takie jak kwaśnica z kiszonej kapusty gotowana na żeberku wywodzą się z terenów górskich, a dziś uważane są za tradycyjne polskie potrawy. Gdzie szukać wysokiej jakości składników, z których można przyrządzić coś równie pysznego we własnym domu? Co w góralskiej kuchni jest szczególnie warte spróbowania?
Gdzie szukać regionalnych wyrobów, jeśli nie w miejscu, z którego pochodzą?
Podstawowa zasada dobrej kuchni, to wysokiej jakości świeże składniki. Jeśli one nie spełniają podstawowych założeń świeżości czy smaku, to i gotowe danie, które z nich powstanie, nie będzie ich spełniać. Mówiąc o regionalnej polskiej kuchni, nie można ominąć tradycyjnych smaków pochodzących z gór. Najpopularniejszym górskim przysmakiem są oczywiście oscypki, które można traktować jako samodzielną przekąskę albo dodatek do kanapek, sałatek, czy innych potraw. Serki górskie to jednak nie tylko powszechnie znane i uwielbiane oscypki, ale także i mniej popularne rodzaje sera takie jak bryndza. Bryndza to tradycyjny górski ser z mleka krowiego i owczego, który podczas przygotowania poddaje się kiszeniu, mieli się, a następnie soli.
Wyjątkowo docenianym przysmakiem pochodzącym z gór są tradycyjne wędliny i kiełbasy z jelenia albo dzika. Mięso jest starannie selekcjonowane, a w składzie gotowych produktów znaleźć można wyłącznie naturalne przyprawy. Dziczyzna często wybierana jest także w formie pasztetu.
Kuchnia, z której słynie polski rejon górski to dania takie jak kwaśnica, barszcz czerwony, albo tradycyjny góralski żurek na żeberku. Wszystkie te dania można przygotować we własnym domu, nawet jeśli mieszka się w zupełnie innej części kraju – potrzebne będą jednak wysokiej jakości składniki, aby gotowe potrawy przyrządzone zostały według tradycyjnych receptur. Takie właśnie produkty można dostać w sklepie internetowym należącym do jednej z najlepszych regionalnych restauracji w Bukowinie Tatrzańskiej. Przykładem może być naturalny zakwas na żurek w sklepie Schronisko Bukowina. W jego składzie znajduje się wyłącznie woda, żytnia mąka razowa, zakwas chlebowy, cebula, czosnek oraz przyprawy.
Najbardziej rozpoznawalny górski przysmak – oscypki
Te popularne serki górskie można dostać nie tylko w górach, ale i innych rejonach Polski. Warto jednak pamiętać, że kupując je poza Podhalem i jego okolicami, w większości przypadków nie będą to tradycyjne wyroby, a ich swobodna interpretacja. Chcąc nacieszyć się smakiem prawdziwego górskiego oscypka, najlepiej jest osobiście wybrać się w magiczne górskie rejony kraju albo zamówić ser z certyfikatem potwierdzającym jego tradycyjną recepturę. Właście takie oscypki kupić można w sklepie internetowym Schronisko Bukowina – duże kawałki sera w znanym od lat kształcie walcowatym kształcie. Jest on tworzony z 30% mleka krowiego oraz 70% mleka owczego. Kupić go można jedynie między majem a październikiem, ponieważ właśnie w tym czasie owce są wypasane na halach, a więc można pozyskiwać od nich najwyższej jakości mleko. Tradycyjny oscypek jest wędzony w dymie bukowym, podobnie jak inne serki górskie tego typu, wśród których można także wybierać przysmaki wykonane w całości z mleka krowiego dostępne przez okrągły rok.
Restauracja Schronisko Bukowina – co warto zjeść, będąc w Bukowinie Tatrzańskiej?
Chociaż bardzo wiele regionalnych produktów można zamówić w sklepie internetowym z dostawą pod dowolny wskazany adres, tradycyjne góralskie potrawy najlepiej smakują, kiedy podczas ich jedzenia można podziwiać uroki polskich gór. Restauracja Schronisko Bukowina mieści się w Bukowinie Tatrzańskiej i jest ulokowana tak, że zasiadając do stołu w jej wnętrzu, przez obszerne okna widać niesamowite górskie pejzaże. Czego warto spróbować, będąc w tym niezwykłym miejscu osobiście?
Wśród przystawek na szczególną uwagę zasługują tradycyjne oscypki z grilla oraz tatar z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybkami. Z zup najczęściej wybierane propozycje to żurek lub kwaśnica na wędzonym żeberku. Na danie główne natomiast restauracja poleca pierogi z jagnięciną, tortellini z bryndzą, albo kurczaka z masłem grzybowym.