W gospodarstwie domowym pojawia się coraz więcej sprzętów o mniej lub bardziej skomplikowanej budowie i zastosowaniu.

Część z nich to prawdziwe nowinki technologiczne, inne przeżywają swój renesans ze względu na wzrastającą świadomość społeczeństwa związaną ze zdrowym trybem życia. Mowa tu o sprzęcie pozwalającym zrobić samemu jedzenie i picie z naturalnych, nieprzetworzonych składników. Świetnie nadają się do tego wyciskarki.

Śniadanie o poranku, przekąska w ciągu dnia, rodzinny obiad, zdrowy deser – do wszystkich tych posiłków pasować będzie sok. Tam, gdzie pierwsze skrzypce grają produkty na słodko, najlepszym rozwiązaniem będzie sok owocowy, z kolei w przypadku potraw na wytrawnie, idealny dodatek witaminowy i odżywczy stanowi sok warzywny. Wyciskarki do soków pozwalają wprowadzić do diety oba te rodzaje produktów, a tym samym zapewniają zdrową, zbilansowaną i pełną witamin dietę.

Wyciskarka do owoców i warzyw ma tę zaletę, iż pozwala zrobić sok zgodny z preferencjami, w którego skład wchodzą dane owoce i warzywa. Zdarza się też, że dzieci zachęcane do robienia takich soków z czasem zaczynają lubić te warzywne i owocowe mikstury. Jako w pełni zdrowy i kontrolowany pod względem składu produkt, są znacznie lepszą opcją dodatku do posiłku, niż słodzone soki kupne czy napoje owocowe. Podczas robienia soku w wyciskarce dziecko uczy się też, jaki smak i konsystencję dają poszczególne produkty, tworzy własne kompozycje smakowe i planuje zdrową dietę.

Ekonomiczne aspekty wyciskarki

Dużym plusem wyciskarek, który dotyczy zresztą większości sprzętu wykorzystywanego w nowoczesnej kuchni świadomych domowników, jest możliwość wykorzystania owocu bądź warzywa w stu procentach. Wyciskarka wyciska cały płyn, natomiast reszta pozostaje w formie zbitego, suchego miąższu, który nie jest przecież produktem ubocznym spisanym na straty. Zawierając wiele wartościowych witamin i wartości odżywczych, sprawdzi się idealnie jako swego rodzaju zagęszczacz soku. Taki sok wraz z miąższem jest nie tylko bardziej wyrazisty, ale i treściwy. Gęsty sok pomidorowy, wielowarzywny bądź sok pomarańczowy z miąższem to tylko kilka przykładów, które znacznie zyskują na dodaniu do klarownego płynu odrobiny miąższu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ